Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan satsar miljoner

Annons

Arbetena började för ett par veckor sedan och till stor del är det firmor i trakten eller nästgårds som har anlitats.

-Grangärdeföretaget Nauclérs Byggservice svarar för byggjobben, målningsjobben görs av Thunströms Måleri med ursprung i Fredriksberg och eljobben av Ludvika Elinstallation. För golvjobben har vi anlitat Golvinteriör i Ludvika medan BTM från Gagnef sätter in trapphissen, upplyser Persson.

Trapphissen som kan ta rörelsehindrade upp till Grängesalen på andra planet, kräver inga ingrepp i fastigheten.

-Nej, det enda som behöver göras är att borttagning av en ledstång, säger Roland Persson.

Den ståtliga Grängesalen kommer att användas i samband med trivselträffar och liknande kyrkliga arrangemang. Men kyrkan hoppas också att kunna hyra ut lokalerna till lokala företag.

-Vi ska köpa in avancerad utrustning så det blir intressant för företagen att till exempel hålla konferenser här. Dessutom ska det bli möjligt att hyra Gränges-salen i samband med födelsedagsfiranden och andra festlig-heter. De som hyr salen kan använda köket på andra planet som vi ska rusta upp.

Detta kök hör till en tvårums- lägenhet med utsikt mot Bysjön. Bostaden görs om till personalrum. I övriga rum på övre planet kommer kyrkoherden Håkan Henriksson, komministern Torbjörn Axelsson, diakonissan Kerstin Holdo och Roland Persson att ha sina tjänsterum.

-Även på nedre planet blir det arbetsrum. Totalt blir det åtta - nio personalrum för drygt tio anställda. Vissa kommer alltså att dela rum.

Verksamheten för barn förläggs också till detta Grangärdes första församlingshem. Barnen får husera på nedre planet i 2,5 rum inklusive ett nytt enklare kök.

-Barnverksamheten pågår 25-30 veckor om året. Kyrkoherdens tanke är att dessa lokaler övrig tid på året, från mitten av maj till september, ska kunna användas för verksamhet riktad mot äldre.

På nedre planet finns redan en handikapptoalett och nu handikappanpassas också toan på övervåningen. Bland övriga arbeten kan nämnas målning av fönster och reparation av vissa fönster, målning invändigt, inspektion av gamla elledningar och dragning av nya liksom dragning av tele- och dataledningar, byte av mattor och slipning av de parkettgolv som finns i fyra rum.

-Ventilationen behöver vi inte göra något åt. Det har Ludvikahälsan varit här och kollat åt oss, uppger Persson.

Vad kommer alla dessa arbeten att kosta?

-Runt två miljoner totalt. Ombyggnaden är en sak men den dyraste delen blir troligen inköpen av nya möbler och inventarier. Även om vi tänker använda mycket av de befintliga inventarierna så måste det köpas en hel del nytt.

Meningen är att projekt Sockenstugan ska finansieras med de 1,8 miljoner församlingen fick vid försäljningen av Kaplansgården våren 2005. I värsta fall räcker inte de pengarna men å andra sidan har kyrkan ännu en fastighetsförsäljning på gång.

-Den 1 juli går det ut annons om försäljning av prästgården i Fredriksberg. Den har inneytor på uppåt 400 kvadrat och tillåter lantmäteriet den avstyckning vi vill göra blir tomten på 9 000 kvadrat. Utgångspriset kommer att sättas till 1,3 - 1,4 miljoner och nog tror jag att det finns intressenter.

I totalsumman för projekt Sockenstugan ingår också köpet av själva byggnaden. Fastighetsägaren kommunen och kyrkan är överens om prislappen 500 000 kronor. Formellt dröjer dock affären tills bråket inom Grangärde Samfällighetsförening är avklarat.

Ett bråk som började i november 2004 när medlemmen Björn Henriques, advokat i Ludvika, vägrade gå med på att marken vid Sockenstugan skulle säljas för 50 000 kronor.

Henriques hävdade att marken är värd omkring 150 000 kronor och stämde föreningen vid fastighetsdomstolen i Falun.

Efter mängder av turer och skriftväxlingar fram och tillbaka är det nu bestämt att detta så kallade klandermål tas upp vid en huvudförhandling den 11 - 12 september. Båda sidor har kallat fler vittnen som ska höras av rätten och domaren Jörgen Karlsson tror att det kan dröja upp till fyra veckor innan domen kommer.

-Den domen kan sedan överklagas till Svea hovrätt. Det är ganska vanligt att domar i civilmål överklagas, säger Jörgen Karlsson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons