Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan ökar stödet till ungdomsmottagningen

Annons

Redan när ungdomsmottagningen startade i mitten av 1980-talet - då på Lillmogården - var kyrkan en viktig stödinstans, faktiskt flera år före det att kommunen började engagera sig. I nuläget är det kyrkan, kommunen och landstinget som samsas om verksamheten i Vita villan.

Och kyrkan ökar nu sin andel med ytterligare 20 000 kronor och står då för 70 000 kronor. Slanten gör att verksamheten fått bättre förutsättningar.

- Vi kan nu ha öppet en hel dag varje vecka med två barnmorskor i tjänst, säger Vita villans Karin Söderbäck.

En distriktsläkare och en kurator finns också anslutna till villan. Samtliga har förstås tystnadsplikt om de problem och förtroenden som besökarna tar upp.

Enheten fyller en stor funktion; under fjolåret noterades 415 journalförda besök. Med tanke på de begränsade öppet-tiderna är det en hög siffra.

Och siffran kunde vara än högre.

- En framtidsförhoppning är att vi någon gång får möjlighet att öka öppet-tiderna ytterligare. Vi vet att behovet finns, säger Karin Söderbäck.

Vita villan-folket har ett brett spektra och hjälper ungdomar på olika sätt. Preventivmedelsrådgivning, missbruksproblem, samlevnads- och relationsproblem och provtagningar är bara några få axplock.

Helt klart motar villan många problem i grind och ger ungdomar stöd i akuta situationer. Och rent samhällsekonomiskt stoppas då orsaker som annars skulle tarvat än större åtgärder längre fram.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons