Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan och skogsbruket

Annons

Den utställning som sammanställts går under namnet "Skogen och folket". Bakgrunden till utställningen är att kyrkan är mycket stor markägare i Söderbärke och runt om bygden har det funnits och finns en rad gamla torp som kyrkan ägt. De människor som bott och verkat där har aldrig blivit framlyftade i något sammanhang och dessutom är många av de boende i Söderbärke ättlingar till dessa skogstorpare.

Arbetsgruppen har valt att samla material från 1900-talet och framåt. Det är också under den perioden som skogsbruket genomgått de allra största förändringarna. Från yxa och handsåg via motorsåg till skogsskördare.

- Det finns mycket material, både redskap, bilder och dokument från den tidsperioden och dessutom är det många som känner igen sig, säger Helge Persson, hembygdsföreningen.

En del av arbetet som gruppen gjort är att samla uppgifter om de olika torpen, både själva torpen, men även om de människor som bott där.

- Mycket finns i kyrkans arkiv, både bilder och dokument, berättar kyrkoherden Thomas Wallmark.

Även om hur livet var vid skogsarbete och hur det gick till har gruppen samlat. Bland annat har de bilder på hur det såg ut när skogstransporterna blev motoriserade.

- Naturligtvis var det en stor förändring när timret började köras på lastbil istället för efter häst, säger Helge Persson.

Torparna på kyrkans torp jobbade inte bara i skogen. En viktig del i försörjningen var att jordbruket hemma vid torpet. Arbetsgruppen har samlat bilder på hur det gick till vid de vanligaste sysslorna på torpen. Från vårsådden till skörden på hösten.

- När man tittar på bilderna förstår man att det var ett tungt liv att vara torpare, konstaterar Helge Persson.

Även sådant som är mer påtagligt har arbetsgruppen samlat ihop. Det finns ett otal redskap som använts i skogen. Allt från mycket gamla yxor och sågar till förhållandevis moderna redskap.

- Vi har en av de första motorsågarna som kom till bygden och den väger runt 25 kilo, berättar Helge Persson.

Noterbart är att en modern motorsåg väger cirka fem kilo och har en kapacitet som är minst fem gånger så stor som de första sågarna.

I ett hörn har ett torpkök byggts upp med allt vad som fanns normalt, både spis och bänk med zinkplåtsbalja. Dessutom smörkärnare och mjölkseparator.

Mats Nordstedt har gjort en rad illustrationer som visar mycket detaljrikt hur de olika jobben gick till på torpen och i skogen.

Utställningen kommer att finnas kvar i Söderbärke kyrka fram till slutet av sommaren och några dagar kommer det att finnas folk som berättar mer detaljerat om det hela, med början 26 juni när Helge Persson finns i Söderbärke kyrka.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons