Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan minskar i medlemsantal

Annons

Historiskt sett har Rättvik-Boda pastorat med kyrkor i Bingsjö, Boda och Rättvik haft en stor andel av befolkningen som medlemmar. För några år sedan var medlemsanslutningen 94 procent. I fjol var 90,8 procent medlemmar. I dag är andelen 89,9 procent, vilket innebär 8 686 personer.

- Tråkigt. Vi är bra, men vi måste helt enkelt bli bättre. Vi har en bra ungdomsverksamhet och ska försöka utveckla den vidare. Samtidigt ska man komma ihåg att vi minskar mindre än läns- och rikssnittet, säger Carlsson.

Den allmänna nedgången startade i och med skilsmässan mellan kyrka och stat. Många valde - och väljer - att lämna kyrkan för att endast betala begravningsavgiften. En handling som kan resultera i flera tusen sparade kronor - allt beroende på hur mycket den enskilde tjänar i lön.

Det finns tankar om att genom ekonomiska åtgärder få medlemmar att stanna kvar - och återvända.

- För 2004 gick pastoratet med 2,3 miljoner plus bättre än budget. Vi har en soliditet på drygt 50 procent, vilket betyder 12,5 miljoner. Pensionsskulden är färdigbetald. Bankskulderna har minskat från 15 miljoner vid sekelskiftet till fem miljoner i dag. Möjligtvis kan detta innebära en sänkning av kyrkoavgiften. Det ser vi när budgeten för 2006 läggs, säger kyrkokamrer Olle Nordqvist.

I övrigt väntar investeringar under året.

Pastoratets kyrkor ska få brandlarm för totalt 500 000 kronor, kyrktaken i Boda och Bingsjö ska tjäras för 200 000, gravkapellen i Rättvik och Boda ska rustas för 500 000 respektive 400 000 kronor. Dessutom ska en vårdplan för kyrkorna upprättas, kostnad 500 000 kronor.

- Det är mycket som kostar, men vi har bra ekonomi och avsatt kapital med investeringsbidrag från stiftet, säger Mats Carlsson.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons