Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan med plus trots dyr toalett

Annons

Under Rättviks pastorats kyrkofullmäktige konstaterade ledamöterna att ekonomin är under kontroll. Resultatet visade på ett plus.

Däremot minskade antalet medlemmar under fjolåret från drygt 92 procent av befolkningen till 91,6 procent, totalt 8 843 medlemmar.

- Det här en trend som pågått under de senaste tio åren inom Svenska kyrkan. Det handlar inte om någon massflykt, men om det fortsätter kan det bli ett problem i framtiden, säger Nordqvist.

- För att vända detta är det viktigt att vi jobbar för en verksamhet som upplevs som viktig för medlemmarna. Men trots allt, vi förlorar en färre än riksgenomsnittet, säger ordförande Mats Carlsson.

Årets budget ligger efter första kvartalet i år även den på plussidan.

- Om det fortsätter så här får vi i år 1,5 till 2 miljoner över, varav 1 miljon ska gå till pensionsskulden, säger Nordkvist.

Fjolårets ekonomiska sorgebarn är satsningen på en offentlig toalett vid Rättviks kyrka. Projektet kostade 895 000 kronor.

- Snudd på dubbelt så dyrt som vi förväntat. Som jämförelse köpte vi tillbaka hela Boda prästgård av kommunen för endast 700 000 kronor. Orsaken till att toalettbygget blev dyrt beror delvis på att byggnaden specialanpassats till omgivningen. Utöver det är VVS alltid dyrt, säger Nordkvist.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons