Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan gjorde rent hus

Annons

- Vi förväxlas ofta med Carl Larsson-gården. Sommartid är det lite av ett problem, säger Petter Svärd, ordförande i stiftelsen som driver Sundbornsgården.

Sundbornsgården är trots sitt fina läge inget stort turistobjekt, utan en lägergård dit ungdomsgrupper inom Svenska Kyrkan åker på lov och helger.

Så har gården fungerat de senaste 40 åren.

Dessförinnan var Sundbornsgården byns prästgård. Den nuvarande byggnaden uppfördes 1766, men det har funnits en prästgård på platsen åtminstone sedan 1600-talet.

Vid slutet av 1800-talet var det de välbärgade brukspatronerna, "sundbornsgrevarna", som styrde och ställde i trakten. De uppförde flera ståtliga gårdar och levde herrskapsliv. En av dem satt också på Sundbornsgården.

- När jag åker runt här på min hoj är det väldigt lätt att föreställa sig en miljö från Gösta Berlings saga, säger Larserik Eriksson, nuvarande präst i Sundborn.

En del av gården som har fått en ansiktslyftning på senare år är kapellet, som på 60-talet inreddes på övervåningen i en av träbodarna av engelska franciskanermunkar.

Under den gångna helgen blev det så dags för vårstädning i trädgård och uthus. Församlingsmedlemmarna röjde i trädgården, räfsade rabatterna och lade upp ved. Petter Svärd är glad över det engagemang som församlingsborna visar för gårdens fortlevnad.

- Det som vi är mest tacksamma för är när folk kommer hit och hjälper oss, säger han.

Men han vill även utveckla gården. En tanke är att använda den som konferensgård.

- Vi tror att vi kan erbjuda en bra miljö som kommer att efterfrågas, säger Petter Svärd.

Det återstår dock en del att göra innan det kan bli verklighet. Efter en historia med dåligt brunnsvatten för några år sedan har de ett föreläggande på sig från kommunen. Miljöförvaltningen vill att de ska se över avloppet.

Ekonomiskt går verksamheten runt, men det blir inget överskott.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons