Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan gjorde henne sjuk för livet

Annons

Otydlig ledning och en chef som inte kunde gå in och styra upp gruppen. Det är vad Annika tror gjorde att hon till slut tvingades sluta från sitt jobb.

Sedan några år tillbaka är hon förtidspensionerad.

- Konflikten har satt så djupa spår att jag aldrig blir människa igen, säger Annika.

I flera år fanns en underliggande konflikt i den lilla arbetsgruppen i en församling i Dalarna. Den pyrde men ingen ville kännas vid den.

- Det mumlades men ingenting reddes ut. Vi tystades ner av cheferna och fick inte prata om det vi var missnöjda med. Allt sopades under mattan, säger Annika.

Hon menar att kyrkan är en speciell arbetsplats där man lever efter kärleksbudskapet, att älska sin nästa. Samtidigt är man rädd för gräl. Man ska inte bråka i kyrkan, berättar hon.

- Det är grunden i hela verksamheten. Det finns en hänsynslös hänsynsfullhet inom kyrkan och jag skäms över att vi inte klarade av det här, säger Annika.

Om chefen i stället hade tagit tag i problemen hade Annika kanske inte behövt sluta. Kanske hade problemen retts ut innan de ledde till sjukdom.

- De gamla prästerna har ingen utbildning i ledarskap och hela organisationen saknade struktur, berättar Annika.

Men nu har det blivit bättre inom kyrkan.

- De har tagit situationen på allvar och organiserat om inom många församlingar. Men vi som ligger efter vägen vi ligger där.

- Jag miste ett jobb som jag älskade och nu är jag förtidspensionär mot min vilja. Det fanns ingen möjlighet att gå tillbaka till jobbet. Trovärdigheten till kyrkan är förstörd.

Nu jobbar Annika för att fler ska förstå att man behöver reda ut konflikter och följa upp arbetsmiljön.

- Det som händer här i Dalarna händer överallt. Det som håller mig uppe är arbetet för bättre arbetsmiljö så att det som händer mig inte kommer hända någon mer.

Fotnot: Annika heter egentligen något annat.

Mer läsning

Annons