Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan beredd att ta över badet

Annons

Ärendet med den tempererade bassängen i Järna har varit en långdragen historia.

Badet stod färdigt redan 1982 och kostade då 1,2 miljoner kronor. Genom åren har olika föreningar drivit anläggningen med hjälp av föreningsbidrag från kommunen.

Sist i raden var Vansbro ryttarsällskap som skötte badet fram till augusti 1995. Sedan dess har badet stått oanvänt och många har tyckt att bassängen blivit en skamfläck i området vid gymnastikhallen på Myrbacka.

För att lösa problemet tog kommunen, efter en livlig politisk diskussion, beslutet att rusta badet för 900 000 kronor under förutsättning att någon förening var villig att ta över anläggningen.

Järna församling anmälde sitt intresse och var villig att ta över anläggningen med hjälp av pengar från "Alfred Holms gåva". Det visade sig dock att markfrågan gjorde det hela komplicerat eftersom området av olika anledningar inte kunde avstyckas.

Nu har ändå ett förslag till arrendeavtal tagits fram som innebär att församlingen kostnadsfritt får arrendera badet under en tioårsperiod. Kommunen svarar för renoveringen samt kostnaderna för uppvärmning, vattenförbrukning och kemikalier under tio år.

I avtalet ingår dessutom att arrendatorn av badet får använda gymnastikhallens omklädningsrum och toaletter. Alla övriga drifts- eller underhållskostnader, försäkringar och kostnader för eventuella skador betalas av arrendatorn.

I avtalet ingår dessutom att kommunala verksamheter som skola och barnomsorg ska få utnyttja anläggningen kostnadsfritt.

Avtalsförslaget ska nu behandlas i kommunstyrelsen och Järna kyrkoråd innan det avgörs men kyrkoherden i Järna, Robert van Aarem är optimistisk.

- Det här känns som ett vettigt avtal. Vi hade tänkt att köpa badet men när inte det gick så verkar det här som ett bra alternativ, säger han.

Församlingens planer är att badet ska skötas av DJIK med hjälp av ett bidrag från församlingen. Klubben tar även hand om caféverksamheten medan kyrkans vaktmästare ska sköta grönytorna. Totalt räknar församlingen med att den årliga kostnaden hamnar runt 60 000 kronor. Allt bad blir dessutom gratis.

- Att kyrkan går i det här ser jag som vård av församlingens medlemmar. Vi måste förena alla goda krafter, det är det som är kristendomen i dess kärna, säger Kyrkoherde Robert van Aarem.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons