Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkallén sågas ner

Annons

I onsdags kväll föredrog hon i ämnet Hur ser Noret ut om tio år. Arrangör för programmet var Leksands Norets byaråd och det var drygt 30 intresserade som samlats i kommunhuset.

Margareta Åslund berättade om alla bostadsprojekt som är på gång. Någon undrade varför de vackra björkarna vid majstångsplatsen vid brofästet plötsligt försvann i somras. En handling som vållade protester. Så får det inte gå till. Något att tänka på när björkarna efter Kyrkallén ska bytas ut, menade Margareta Åslund.

- Det skulle bli ett ramaskri om folk vaknade en morgon och träden i Kyrkallén skulle vara borta.

Det finns redan björkar i allén som ruttnat. Margareta Åslund berättar för Falu Kuriren att utsmyckningsgruppen funderat på hur man ska agera. Kanske ska björkarna tas bort i etapper, eller kanske en sida av vägen i taget. Hon vet att det först måste utredas och diskuteras ordentligt.

- Kyrkallén är en sinnebild för Leksand.

Dessutom vet Margareta Åslund att det kommer att bli en kostsam historia att byta ut alla björkarna, men som sagt. Något måste göras.

- Det finns ingen återvändo.

Det blev en intressant kväll i plenisalen. Hur mycket kan folket påverka framtida nydaningar i samhällsbilden, och hur kan Kajentomterna, säljas så billigt till HSB (1,1 miljon för 5 400 kvadratmeter)? Här handlar det om ett optionsförfarande för ett par år sedan. Bygglovet kommer med säkerhet att beviljas den 31 mars.

Udden var ett annat ämne som kom upp för diskussion. En uppstädning är på sin plats och byarådet ska ta kontakt med Skoglunds angående sommarrestaurangen.

- Vi måste vara aktsamma om området vid älven, sade Thore Sterner.

Gropen då? Noretkännaren Olle Winge reagerade omgående.

- Sammilsdal heter det. Möjligen Sammilsåkern.

Han och många med honom är oroliga över att framtida byggprojekt kommer att äventyra den gamla kulturplatsen.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons