Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kylskåpsluffaren" är på gång - igen

Annons

Varför går man omkring med ett kylskåp på ryggen mitt i vintern? Jo, han "går för världens barn" och för att skriva en resehandbok om Sverige.

Vi fick en pratstund med Oliver Vogel, 33 år med dubbelt medborgarskap i USA och Tyskland.

Men vem är han? Med tanke på att han säger sig "gå för världens barn" ber jag om hans instälning till planerna på krig mot Irak. Är han emot?

Svaret är - Nej! Någon måste "stå upp" mot Saddam, menar han. Därför stöder han USA:s planer på krig.

På frågan om barn som dör på grund av svält talar han hellre om svenska barn som inte får en trygg uppväxt och på frågan om hur han ser på den enorma ekonomiska obalansen i världen, svarar han att det inte är det grundläggande problemet.

Är du socialist?

- No, I ám not a socialist or a "commy", säger Oliver Vogel.

När jag slutligen berättar för honom att vi har hemlösa människor i Borlänge som tvingas sova på toaletter medan han sponsras med övernattning på hotell, säger han att människor själva väljer sina liv.

Han säger att han är en religiös person men vill inte berätta vilken gud han tror på. Däremot vill han gärna föra fram sitt budskap att stöda UNICEF ekonomiskt. Han säger att han ger tio procent av det han tjänar på sina kurser som överlevnadsexpert.

När vi möter honom har han drabbats av influensa och har feber. Nyvunna vänner i Ulvshyttan ställde upp och presenterade honom för hotell Galaxen som sponsrade en övernattning. Han hoppas få stanna ytterligare en natt för att kurera sig inför den fortsatta vandringen norrut.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons