Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyligare tider väntar

Annons

I går var den första vinterdagen i Borlänge. Då understeg dygnsmedeltemperaturen 0 grader för första gången och därmed är det bara snön som fattas.

Men också den lär vara på väg. Under natten till torsdagen drar ett lågtryck in västerifrån vilket kan ge snö i stora delar av såväl Svealand som Götaland.

Så också i Borlänge.

- Det blir säkerligen snö under torsdagen, det mesta pekar på det. Däremot är det osäkert hur stora mängder det blir fråga om, säger Lasse Andersson, SMHI:s väderobservatör i området.

- Men drar det in varmluftsmassor över vårt område kan nederbörden bli riklig, tillägger han.

När det gäller den kommande vintern i övrigt konstaterar "Väder-Lasse" att det dock är svårt att ge några exakta utfästelser.

- Vintrarna har ju blivit allt mildare under de senaste årtiondena och faktum är att vi här i trakten inte har haft under 30 minusgrader en enda gång sedan vasaloppshelgen 1987.

- Ofta kommer det en rejäl snödämp följt av lite kyla och därefter varmare väder som ger barmark igen.

Den som uppskattar gnistrande kalla vintrar ska dock inte ge upp hoppet för det. Mycket pekar på att kyligare tider väntar om några år.

- Aktiviteten på solen påverkar vårt klimat i hög grad och när solaktiviteten om två-tre år minskar efter en intensiv period är möjligheterna för kallare vintrar bättre, säger "Väder-Lasse" som personligen hoppas på en kall och snörik vinter redan i år.

- Jag tycker mycket om skidåkning så jag hoppas verkligen att vi har ett fint snötäcke redan till jul, avslutar han.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons