Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kvinnorna har väntat länge nog"

Annons

"Hur länge ska kvinnorna vänta på att bli jämställda? Har man inte väntat nog? "

Det skriver kristdemokratiska kvinnoförbundet i Dalarna i ett brev till Leksands kommunalråd Bo Pettersson.

Anledningen är uppgiften om att det inte hänt så mycket på den lönemässiga jämställdhetsfronten i kommunen sedan 2002.

Just nu håller Leksands kommun som bäst på att syna de kommunala lönerna för år 2004 ur ett jämställdhets- och genusperspektiv.

Den så kallade lönevågen genomförs vart tredje år och bygger på att förvaltningscheferna bedömer de anställda utifrån fasta kriterier.

- Det handlar om vilken utbildning som krävs för jobbet, vilket ansvar man har, vilket ansvar man tar och arbetsmiljön, berättar Eva Lundquist vikarierande kommunsekreterare som håller på att sammanställa uppgifterna tillsammans med personalchef Tomas Eriksson.

- Alla uppgifter körs i ett speciellt dataprogram och på så sätt får vi se om det finns några "krockar" när man skalat bort allt som inte har med manligt och kvinnligt att göra.

Årets körning visar att samma personalgrupper som krockade 2002 krockar även i år.

- Det handlar om två krockar och pengamässigt rör det sig om skillnader på 600 kronor i månaden och 1 500 kronor i månaden, berättar Eva Lundquist.

Vid förra lönevågen informerades kommunstyrelsen om resultatet. Den här gången tas frågan upp som ett eget ärende, vilket gör att större tryck kan ställas på förvaltningscheferna att rätta till snedvridningen.

Och handling är också vad kristdemokraternas kvinnoförbund kräver av kommunen och kommunalrådet i sitt brev där man bland annat skriver:

"Vi kräver att kommunen ska ta tag i det så fort som möjligt. Vi kräver att kvinnorna ska kompenseras för förhalningen av arbetet. Vi kan inte längre acceptera att kvinnor i dag år 2005 av olika anledningar diskrimineras på arbetsmarkanden."

"Detta har ytterst med demokrati och mänskliga rättigheter att göra."

Kommunalrådet Bo Petersson gick inte att nå för en kommentar i går.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons