Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor tog över kyrkan

Annons

Jungfru Marie bebådelsedag är den dag då kyrkan firar att Maria fick reda på av ängeln Gabriel att hon skulle föda Jesus, Guds son. I väst har kyrkan firat vårfrudagen sedan 600-talet.

Kyrkobesökarna i Siljansnäs fick i går vara med om en mässa där kvinnorna ledde hyllningarna till Jungfru Maria. Barbro Andersson, Karin Pellams, Ingrid Mächs, Ingrid Erkers, Marianne Jansson och Gill Ehrenberg Udd svarade för dagens textläsning.

Eva Hurtig dukade nattvardsbordet, diakon Kerstin Gullberg talade om Marias stora tillit till Gud när det gällde att föda och ta hand om Guds son. Om det svärd genom själen som en mor känner genom hela livet när barnen växer upp och utvecklas till egna individer.

Kontraktsadjunkt Lotta Eriksson lyfte fram Maria som en modig kvinna som trots att hon var ogift, accepterade att föda ett barn i ett starkt hedersrelaterat samhälle där rika äldre män var de som bestämde.

- Gud verkar i ett underifrån perspektiv. Ger den svagare styrka.

Psalmerna som framfördes var alla på temat Jungfru Maria och kyrkokörens kvinnliga medlemmar under ledning av kantor Margareta Störling, svarade för flera fina stycken, bland annat med Irländska toner som lockade församlingen till en spontan applåd.

Kontraktsadjunkt Lotta Eriksson fick efter högmässan frågan om Jungfru Maria får för lite plats i Svenska kyrkan.

- Nej, inte Maria som person. Men vi har under åren gjort Gud manlig i en världslig betydelse.

- Vi måste våga läsa bibeln med nya ögon. Skala av texterna och se budskapet i dagens ljus.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons