Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor och barn bland döda i moskén

Annons

Över tusen personer samlades när ledaren för Röda Moskén, Abdul Rashid Ghazi, begravdes i dag.

Pakistans armé uppgav senare att 19 personer som hittats döda i moskén efter stormningen kan ha varit kvinnor och barn.

Liken är enligt ett armébefäl så illa tilltygade att det inte kan avgöras enkelt.

Det totala antalet dödade i moskén anges nu till 75. Då räknas nio soldater som fick sätta livet till i stormningen inte in. Den pakistanska militären rensade i går ut de sista motståndsfickorna i Röda moskén.

Och i dag har journalister släppts in i moskéområdet, där armén visat upp en rebellarsenal bestående av bland annat självmordsvästar och granatkastare.

Ledaren _ Abdul Rashid Ghazi _ sköts till döds vid stormningen i tisdags och hans kropp flögs i går till hembyn för begravning. Där samlades i dag över tusen personer för att sörja Ghazi. Hans bror, som greps när han försökte fly från moskén utklädd till kvinna, uppgavs ha följt honom till den sista vilan. Hans äldre bror, Abdul Aziz, ledde bönen som hölls i byn Basti Abdullah - döpt efter syskonens far - i centrala Pakistan. Aziz, som egentligen är gripen, hade fått tillstånd att närvara vid ceremonin. Polisbevakningen var rigorös.

När träkistan sänktes ned i jorden tog sig sörjande fram och krossade glaslocket för att säkerställa att det verkligen var Ghazis kropp. Ur högtalare hördes islamistisk kampmusik och upprörda människor ropade ut sin sorg

I går vidtog identifiering av de döda anhängarna till moskéledaren.

Frågan är om det finns efterlysta terrorister bland de döda. Fingeravtryck ska tas och liken fotograferas för utredningens skull, sade en talesman för säkerhetsstyrkorna.

Hur många människor som dött i striden om moskén är ännu oklart. Pakistans militär uppgav i går att den räknat till 73 stupade rebeller. Vissa pressuppgifter hävdar att det snarare rör sig om 80 till 200 döda militanta. Krigsmakten redovisade nio döda soldater och sade att ytterligare 29 hade sårats.

När vapnen tystnat började militären röja försåtsmineringar och städa i moskén efter den veckolånga belägringen.

Vad som hänt med de många kvinnor och barn som påståtts befinna sig i moskén återstår att utreda. Regeringen anklagade inför stormningen rebellerna för att hålla hundratals som gisslan. Det förnekades.

Premiärminister Shaukat Aziz uppger att inga döda kvinnor eller barn hittats. Ett sextiotal barn och kvinnor sågs fly ur byggnaderna när slutanfallet inleddes.

Regeringskällor säger att Ghazi sannolikt överdrivit antalet icke-beväpnade i moskén.

I går morse, mer än ett dygn efter stormningen av Röda moskén, utkämpades de sista mindre eldstriderna. Rebeller hade förskansat sig i tunnlar under moskéområdet och gick hellre i döden än gav upp.

Den blodiga kampen om Röda moskén utvecklade sig till en av president Pervez Musharrafs tuffaste prövningar sedan han grep makten i en militärkupp 1999. Den brutala upplösningen välkomnades dock av hans allierade USA, som kallade stormningen "ansvarsfull". Även Afghanistans president Hamid Karzai uttalade sitt stöd.

Pakistans opposition, som möttes i London i dagarna, var splittrad. Den tidigare premiärministern Benazir Bhutto sade sig stå bakom regeringens linje, men oppositionens ledare Imran Khan varnade för att den kan få "oavsedda och farliga konsekvenser".

TT

Mer läsning

Annons