Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor med motorsåg

Annons

Kvinnliga skogsägare är en dold resurs. Så resonerar skogsbolaget Mellanskog, länsstyrelsen, länsarbetsnämnden, Avesta och Hedemora kommuner, utbildningsföretaget Giab i Garpenberg och tillverkare av skogsutrustning.

Därför ställde också EU Mål 3 upp med pengar för att starta en utbildning i arbetsteknik för motorsågning. Men bara för kvinnor.

Och nu ska det tävlas. Män har tagit sig fram i Game of logging som grenen kallas, även i Sverige.

Den 28 augusti blir det tävling på Dalaexpo. Tjejen som sågar bäst där går vidare till VM på Elmia-mässan 2005.

- Kursen går ut på säkerhet. De flesta av de 16 deltagarna från Avesta, Hedemora, Säter, Lima och Stockholm är nybörjare.

- Efter teoriutbildning om bland annat arbetsmiljö, skydd och säkerhet får de träna fällskär på stubbar och trädfällning sedan de lärt sig hantera en motorsåg, säger projektledaren Inger Hallgren.

Christer Stolt och Mikael Sundberg från Siljansnäs gick en liknande kurs för sex år sedan.

- Det inträffar mellan åtta och tio dödsfall varje år i skogen och 3 000 skadas i skogsarbete. Därför behövs den här utbildningen som samarbetar med projektet Säker skog, säger Christer Stolt.

Att var fjärde kvinna i Dalarna äger skog innebär inte att alla också är aktiva skogsbrukare.

Många har ärvt skogsfastigheter tillsammans med syskon eller förvaltar skogen inom familjen.

- Jag går kursen därför att mina föräldrar har skog utanför Hedemora. Har aldrig tidigare provat på att använda en motorsåg, men det här känns roligt, säger Karin Lindholm från Långshyttan.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons