Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor belönas med medalj FN-hälsning från Makedonien

Annons

Ulwa Neergaard i Falun, barnbarn till Carl Larsson genom mamma Brita, har genom livet på många sätt arbetat för att dokumentera och bevara morfaderns minne. Hon har många år varit både guide och intendent på Carl Larsson-gården i Sundborn. När hon pensionerades 1988 började hon systematiskt och på allvar samla material kring morfadern- det arbetet mynnadeför några år sedan i en rent enastående biografi på sex hundra sidor om Carl Larsson.

Ingrid Leroux är läkare med Kapstaden i Syd-Afrika som arbetsplats. Hon har rötter i Avesta och Hedemora och samtidigt starka band till Rättvik.

Hon gått i missionens tjänst med sin läkargärning, numera på heltid men tidigare både på halvtid och ideellt, Till de stora arbetsuppgifterna har hört stora hälsoprojekt med barn i centrum- inte minst gäller arbetet en kamp mot undernäring och mot fattigdom.

Ingrid Leroux har varit Nelson Mandelas läkare, tog emot honom när han efter 27 år lämnade fängelset och hon sjunger beundrande hans höga visa.

Nu får hon alltså kunglig medalj, men det är inte första gången hon uppmärksammas på detta sätt. Den anglikanska kyrkan- dit hon inte hör - har symboliskt hedrat henne med en honnör som har namn efter Simon från Cyrene, biblisk gestalt, och svenska kyrkan har med ärkebispen som talesman givit henne Stefans-medaljen,

INGRID THOR

Mer läsning

Annons