Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor bär kulturen och hämtar kraft och inspiration

Annons

Kvinnor är kulturbärare. Det slogs fast vid ett samtal mellan fyra kända dalakvinnor fast vid ett samtal anordnat av Falun-Borlänge Zontaklubb och Dalarnas kvinnohistoriska förening.

De två organisationerna samlade i lördags på Dalarnas museum fyra starka kvinnor som möttes i ett samtal om kvinnor som kulturbärare. Det var Dalhallas initiativtagare och konstnärliga ledare Margareta Dellefors, chefen för Zornsamlingarna Birgitta Sandström textilkonstnären Anna Sjons-Nilsson och kontraktsprosten i Kopparbergs församling Annica Anderbrand-Pehrs.

Ett hundratal personer kom för att lyssna på vad de hade att säga. De fyra kvinnorna var helt ense om att kultur är kraft och liv. Exempelvis många kvinnliga chefer hämtar kraft ur kulturen medan män ofta föredrar att göra det genom skidåkning och golfspel.

För många kvinnor med ett hektiskt liv kan också kulturen vara en tyst kraftkälla att dricka ur genom bland annat besök på museer och utställningar.

I speciellt Dalarna har kvinnorna haft en stark ställning som kulturbärare framhöll Dalarnas kvinnohistoriska förening. Här fick exempelvis änkorna ta över sina mäns verksamheter och kunde därmed klara sig bra.

Och hårkullornas traditionsrika arbete ska man heller inte glömma Det var högt i tak i diskussionen mellan de fyra kvinnorna. Ämnen som svårigheter för kvinnor att ta sig fram i näringslivet dryftades också liksom frågan om det kan avhjälpas genom kvotering.

Den vägen avvisades bestämt av Margareta Dellefors trots att hon själv fått prova på motståndet när hon arbetade för att bygga upp Dalhalla.

Arrangemanget hade också det syftet att samla in pengar till stöd och hjälp för utsatta kvinnor. Zontaklubben arbetar för att stärka kvinnors ställning i världen och hälften av pengarna arrangemanget gav ska gå till Zontas projekt mot handel med unga kvinnor i Bosnien-Herzegovina. Den andra hälften går till att stödja den hotade kvinnojouren i Falun.

Tillsammans med ett bidrag från länsstyrelsen får nu de båda projekten en kassaförstärkning på lite drygt 7 000 kronor var.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons