Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kvinnor är fula, dumma i huvudet"

Annons

- Kvinnor är fula, dumma i huvudet och borde stanna hemma vid spisen!

Så inledde Lars Åsbrink sin föreläsning för kommunens skolpolitiker och skol- och barnomsorgspersonalen. Många höll på att få upp den nyss avslutade frukosten innan det stod klart att provokationen var ett sätt att exemplifiera vad många flickor dagligen får höra i skolorna.

-Jag blev riktigt arg och tänkte att den mannen skuille jag inte vilja äta middag med, sade lärarinnan Marja Kilpiö.

Hon var dock av en helt annan åsikt när dagen var avslutad.

-Det har varit en fantastiskt lärorik dag. Den här föreläsningen borde ingå i alla lärares utbildning.

Den provocerande inledningen var ett tydligt sätt att ge skolans personal och ansvariga en tankeställare genom att själva få känna den kränkning som många flickor dagligen utsätts för inom skolans väggar.

Många inser inte allvaret när de skriker hora eller andra okvädningsord åt sina kamrater utan skrattar bort det hela.

-Alla människor har ett behov av att få skratta och känna livsglädje. När livsglädjen saknas så skrattar vi åt destruktiva saker istället för av äkta glädje, säger Lars Åsbrink och fortsätter:

-I vilka kulturer är barn lyckligast och mest harmoniska? Jo, där vi sätter fullt värde på våra åldringar. Där skapas en framtidstro bland ungdomarna om att det är lycka även att bli gammal.

Lars menar att det finns all anledning att ta till vara den erfarenhet som den äldre lärarkåren besitter och att den pedagogiska kunskapen inte har något med ålder att göra.

- Det finns urkorkade pedagoger som inte är äldre än 25 år, säger Lars och berättar om hur en lärarvikarie som sedan länge passerat 70-strecket haft stort inflytande på de värderingar han bär med sig idag.

Lars Åsbrink arbetar utöver föreläsandet som frilansande producent av informations- och utbildningsfilm och i snart 25 år har han ägnat sin kraft åt ungdomars problem i skolan och det vardagliga livet. Bland de som nyttjar hans tjänster finns polishögskolan där alla aspiranter får ta del av hans föreläsningar. Bland de som inspirerats finns den före detta Falupolisen Claes Mankler som idag själv lämnat polisyrket för att hjälpa vilseledda ungdomar tillrätta.

Den andra september återkommer Lars Åsbrink till Vansbro då han ger en föreläsning för alla elever. Även föräldrar och andra intresserade har möjlighet att lyssna till Lars Åsbrink då han föreläser i Vansbroteatern på kvällen.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons