Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnoklubb firade 80 år

Annons

Tanken på en kvinnoförening hade levt i många år innan man gjorde slag i saken söndagen den 29 juni 1924. Bara tre år innan hade kvinnorna fått rösträtt.

Sju kvinnor anmälde sitt intresse för medlemskap och Helena Engman blev dess första ordförande. Den övriga styrelsen bestod av Celina Norin, Ester Johansson, Klara Bergman och Karin Andersson.

I minnesskriften över de gångna 80 åren finns både politiska upp-, och nedgångar. I kvinnoklubbens barndom fanns massor av sociala frågor att lösa. Tvättstugor och frågor om barn var tidiga frågor medan kampen mot svenskt kärnvapen kom några decennier senare.

Många gånger har också frågan om nedläggning av klubben varit uppe på dagordningen. Men varje gång har den politiska viljan varit starkare än tanken på att lägga ner. Frågan är hur det kommer att bli i framtiden? Det var få ungdomar som deltog i firandet i går.

I går samlades s-kvinnor återigen till möte. Den här gången vid bruksmuseet för att fira 80-årsjubileum. Hedersgäst var kvinnoförbundets ordförande Nalin Pekgül som betonade att EU:s nya vice ordförande Margot Wallström var kvinnoförbundets kandidat.

- Det var inte självklart att Margot Wallström skulle bli vald. Jag har bland annat talat med herr statsministern om detta, sa Nalin Pekgül med betoning på - herr.

Hon underströk också vikten av att kvinnoförbundet inte ska vara ett transportkompani åt s-partiet.

- Många är glada åt att vi drivit Margot Wallström som vår kandidat medan andra är upprörda över att vi drivit familjeförsäkringsfrågan hårt. Men det är så det ska vara. Vi är ingen lydorganisation, sa Nalin Pekgül.

På plats fanns även Kerstin Bäck som började med att berätta att hon sovit över hos EU:s vicepresident. Det vill säga Margot Wallström.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons