Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnojouren räddad

Annons

Allt flera kvinnor söker hjälp hos kvinnojouren för att ta sig ur misshandelsförhållanden. Förra året kontaktade 744 kvinnor jouren varav 103 av dem var helt nya fall som jouren inte haft kontakt med tidigare.

Anstormningen sliter hårt på personalen. Jouren har i dag 1,5 tjänst som delas av två personer men en av dem har varit sjukskriven så i princip är det bara en anställd som slitit med de ofta tunga och känslomässigt svåra fallen.

Kvinnojouren anser att det behövs två tjänster för att klara av arbetet och begärde att få 250 000 kronor extra av socialnämnden. Om man inga extrapengar fick skulle jouren tvingas stänga i månadsskiftet september-oktober, uppgav kvinnojourens ordförande Susan Olsén.

Men om jouren bara får 100 000 kronor extra klarar man med nöd och näppe att driva jouren vidare året ut, framhöll hon vidare.

Socialnämnden inser mer än väl värdet av kvinnojouren. Om inte den fanns fick kommunen ett ökat ansvar att ta hand om de misshandlade kvinnorna och deras barn. Och det finns dessutom många som inte skulle söka hjälp den vägen och vars elände man då skulle missa.

Men problemet är pengar. Förra året lyckades socialnämnden med hjälp av fondmedel skaka fram 92 000 kronor extra den vägen utöver det gängse bidraget.

Socialnämnden bad därför kommunstyrelsen att bidra med en del pengar. Men där blev det nej på grund av det trånga ekonomiska läget.

För i år har nämnden lyckats skrapa ihop 100 000 kronor ur Stiftelsen Hjalmar Grönblads fond. Det får kvinnojouren utöver det gängse bidraget på 587 000 kronor.

Socialnämnden beslutade också att ånyo vända sig till kommunstyrelsen och be den ge kvinnojouren 160 000 kronor så att den kan ha två heltidsanställda. För det anser nämnden behövs.

Frågan är nu bara om det åter blir ett nej från kommunstyrelsen då ekonomin inte är ett dugg bättre än den var förra året.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons