Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnojouren hotad

Annons

Jouren har 1,5 tjänst dagtid som två personer delar på. Men en av dem är halvtidssjukskriven så i princip har jouren bara en tjänst i dag. Och det är tufft, mycket tufft. De anställda känner att de går på knäna och att situationen blir allt mer ohållbar.

Då de två anställda varvar varandra tär det också på dem rent mentalt att vara ensamma om att ta emot dessa ibland mycket svåra fall med kvinnor i total kris.

- Vi skulle ofta behöva vara två för att också kunna stötta varandra i det här arbetet, säger Kicki Ekefjord på Kvinnojouren.

Jourens ordförande Susan Olsén har därför begärt 250 000 kronor extra av socialförvaltningen för att kunna anställa en halvtid till innan personalen blir helt utbränd.

Förra året lyckades man få 92 000 kronor extra ur en av socialnämndens fonder. Med ett tillskott på bara 100 000 kronor klarar jouren nätt och jämt att driva samma verksamhet som förra året med en personal som far allt mer illa, uppger Susan Olsén.

- För förra året får vi ett underskott på 20 000 kronor och blir det inga extrapengar alls i år tvingas Kvinnojouren stänga helt i månadsskiftet september/oktober, säger hon.

Men det finns inget mer att få utöver det generella kommunala bidraget på 587 000 kronor i år, uppger biträdande socialchef Bror Johansson. Mer fondpengar kan man glömma eftersom börsraset förra året ger minimal utdelning på fonderna.

Men stänger Kvinnojouren får socialförvaltningen ta hela ansvaret för de misshandlade kvinnorna och deras barn. Och det betyder merjobb för socialen, påpekar Kicki Ekefjord.

- Ska de ta hand om alla som vi nu tar hand om tvingas de anställa mer folk. Och den arbetssituation som vi har skulle socialsekreterarna inte acceptera så det behövs troligen fyra tjänster för att ersätta vår 1,5, säger hon.

Det här är dålig ekonomi, framhåller hon.

- Och dessutom finns det kvinnor som inte skulle våga vända sig till socialförvaltningen och be om hjälp, tillägger hon.

Bror Johansson tycker att det vore mycket beklagligt om Kvinnojouren tvingades stänga.

- Det vore mycket olyckligt för de jobbar på ett annat sätt än vi gör och bland annat polisen säger sig ha haft stor hjälp av Kvinnojouren. Men vi har inte mer pengar så vi får överväga om vi ska föra upp det här till politikerna i socialnämnden, säger han.

Mer läsning

Annons