Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnojouren behöver mer pengar när trycket ökar

Annons

Allt fler utsatta kvinnor behöver hjälp av kvinnojouren.

- Antalet hjälpsökande ökar varje vecka och de blir allt yngre. De senaste sex veckorna har vi fått 20 helt nya kvinnor, säger Lis Derås.

Genomsnittsålden på dem som kom och bad om hjälp att ta sig loss från misshandlande män var tidigare mellan 45 och 50 år.

- Men idag är de mellan 25 och 40 år. De som är yngre tar vår tjejjour hand om, säger Lis Derås.

Hon är mycket glad över att se att de unga kvinnorna blivit så pass medvetna om vilka rättigheter de har och att de inte ska finna sig i att bli slagna.

- De behöver därför inte ha ett så långt lidande när de vaknar i tid och ser mannens mönster, säger hon.

Förutom de nya som behöver hjälp har kvinnojouren hand om 32 kvinnor som kommer varje vecka för samtal. Och de behöver mycket stöttning och hjälp med allt från att söka skilsmässa och stå fast vid det till att få ordning på allt det praktiska.

För att klara anhopningen måste kvinnojouren öka personalstyrkan med en halv tjänst till två. Men det bidrag på 570 000 kronor jouren får från socialnämnden i år räcker inte till för att betala det. Det fattades lite drygt 90 000 kronor.

Kvinnojouren bad därför om att få ett extra bidrag och det lyckades sociala utskottet att ordna. Det fanns 92 000 kronor kvar från förra året på Hjalmar Grönblads fond och de pengarna får nu kvinnojouren.

För att säkra kvinnojourens arbete framöver föreslår socialtjänsten också att det ordinarie bidraget höjs med 95 000 kronor kommande år.

Men det förslår inte konstaterar kvinnojourens kassör Eva Parsjö. Det lilla kassaöverskott som jouren lyckats skrapa ihop tidigare år för att ha i beredskap kommer att vara helt förbrukat när året är slut.

För nästa år begär därför kvinnojouren lite drygt 900 000 kronor till sin verksamhet. Får den inte det måste den dra ner kraftigt på verksamheten uppger Parsjö.

- Då är det tveksamt om vi ens klarar att ha kvar två tjänster på 75 procent som vi hade tidigare, säger hon.

Vare sig hon eller Lis Derås har annat än gott att säga om socialnämndens bemötande i bidragsfrågor hittills.

- Den har varit mycket förstående och generös mot oss och insett vilket viktigt arbete vi gör, säger de.

Men Lis Derås bävar för hur det bli om inte socialnämnden nu hörsammar jourens begäran om mer pengar.

- Vi går redan på knäna idag med den tillströmningen av hjälpsökande kvinnor vi har. Och tvingas vi dra in på personalen har vi ingen möjlighet att hjälpa så många som vi ändå klarar idag och det skulle vara mycket tragiskt, säger hon.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons