Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnliga ledare - med funktionshinder

/
  • Temadag. Från vänster Eva Noréus, präst, Nanda Holm, politiker, Sofia Dettman, läkare, Veronica Hedenmark, egen företagare och moderatorn Siewert Öholm.

Annons

- Vi vill lyfta fram kvinnliga ledare med funktionshinder. Tänk efter hur många du själv känner, sa Marianne Lundberg, som är företrädare för arrangören Gender School, ett projekt som vill öka jämställdheten arbetslivet.

Handikappade kvinnor har svårt att ta sig fram i arbetslivet. De är utsatta för fördomar och är dubbelt diskriminerade, både för att de är kvinnor och för att de är handikappade.

- Ju mer vi pratade om det här desto mer ville vi lyfta fram sådana här kvinnor som förebilder.

Flera handikappade kvinnor startar egna företag, som ett sätt att komma in i arbetslivet. Veronica Hedenmark från Falun var med på temadagen. Hon startade ett serviceföretag för några år sedan och är en av de kvinnor som finns med i boken.

Veronicas handikapp medför att hon är beronde av andra för att klara sin vardag. Hon förde diskussioner med Försäkringskassan om eventuell förtidspensionering, men vill inte bli förtidspensionär och fick jobb som försäkringsrådgivare på Skandia.

- Men där fanns inga karriärmöjligheter för mig som har ett funktionshinder.

Istället byggde hon upp ett eget företag, med personliga assistenter, som nu funnits i tio år.

- Jag drömmer om en arbetsmarknad där personer med funktionsnedsättningar konkurrerar på samma villkor som personer utan funktionshinder, berättar Veronica.

Nada Holm från Sigtuna var också med på temadagen. Hon har en bindvävssjukdom, som ger henne funktionshinder. Trots den begränsningen är hon ordförande för kristdemokraternas lokalavdelning i Sigtuna.

Hon fann inspiration under ett föredrag av utförsåkaren Thomas Fogdö, som blev rullstolsburen efter en olycka.

- Hans budskap är att man bör koncentrera sig på det man kan i stället för att sörja det man inte kan.

Mer läsning

Annons