Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnans rätt att försvara sig

Annons

Samhället är inte jämställt. Våra liv präglas av normer, värderingar och regler som definierar hur vi ska känna, tänka och uppträda, utifrån det kön vi råkat födas till. Kvinnor och tjejer utsätts systematiskt för olika former av orättvisor och trakasserier.

Bland de grövsta uttrycken för mäns makt över kvinnor finns misshandel och våldtäkt. I Sverige våldtas fyra kvinnor varje timme och mer än dubbelt så många utsätts för kvinnomisshandel. Sexualiserat våld handlar om att hela tiden påminna om vilket kön som besitter makten.

Många tjejer är rädda, och deras liv begränsas ständigt. De tvingas ta omvägar, undvika parker och vågar inte vara ensamma utomhus på natten. Vi i Ung Vänster tycker inte att tjejer ska behöva känna sig rädda eller svaga. För att det ska bli så måste maktförhållandet mellan könen ändras.

Feministiskt självförsvar går ut på att genom diskussioner och övningar försöka träna bort tjejers invanda sätt att vara till lags.

Bara genom att sträcka på sig och uttrycka självrespekt genom sin röst och sitt kroppsspråk kan man undvika att utsättas för kränkningar. En del av det feministiska självförsvaret går ut på att lära sig hur man med sin kropp genom enkla slag och sparkar, kan klara sig ur en övergreppssituation. Vi i Ung Vänster tycker att tjejer har rätt att försvara sig med våld i extrema situationer, och rätt att få lära sig hur man gör det.

UNG VÄNSTER FALUN

Mer läsning

Annons