Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnan lurade alla

Annons

Flera personer som grundlurats av bedragerskan har berättat att hon verkade trevlig och seriös när de träffade henne de första

gångerna. Hon gav intryck av att vara en förmögen affärskvinna i medelåldern.

Enligt polisens förundersökning dök hon först upp i Leksand i april 2001 och hyrde Djura prästgård. När hon hade flyttat ut upptäckte Leksands kyrkliga samfällighet att hon tagit med sig möblemanget från prästgården. Möblerna, bland annat ett skåp, ett bord och två sittbänkar till ett sammanlagt värde av närmare 30 000 kronor, var spårlöst försvunna.

Vid ett annat tillfälle lurade hon en konsthantverkare i Leksand. Hon påstod att hon hade en butik i Stockholm och ville ställa ut konsthantverkarens alster i huvudstaden. Den gången försvann kvinnan spårlöst med hela utställningen bestående av diverse tavlor, kort och träslöjdsarbeten.

Vid ett tredje tillfälle hjälpte hon till vid en teaterföreställning i Gagnef och gav sig av med en uppsättning peruker, till ett värde av cirka 16 000 kronor, som ensemblen använt sig av under föreställningen.

Kvinnan polisanmäldes och spåren ledde polisen till Stockholm. Där visade det sig att hon under en längre tid hade haft en mäklarfirma i centrala stan, och mängder av missnöjda kunder hade hört av sig och polisanmält hennes affärer. Mäklarföretaget erbjöd sig att förmedla bostäder i olika delar av landet och tog 25 000 kronor i förskottsbetalning, en slags depositionsavgift, för att ordna ett förstahandskontrakt på en lägenhet.

Ett 20-tal familjer hade nappat på erbjudandet och betalat in över en halv miljon kronor till kvinnan i förskott.

Problemet var att hon inte hade några lägenheter att hyra ut. Hennes mäklarfirma var bara en tom fasad, ett blufföretag som inte ens var registrerat. Till och med möblerna på det flotta kontoret hade kvinnan bluffat till sig av ett möbelföretag genom att uppge fel faktureringsadress.

Under rättegången som följde i Stockholms tingsrätt, där även hennes tvivelaktiga affärer i Leksand togs upp, visade det sig att hon under en längre tid hade lurat till sig pengar, varor och tjänster av en mängd privatpersoner och företag.

Hon har nu dömts till ett års fängelse för bland annat grovt bedrägeri, stöld och olovligt förfogande. Hon döms dessutom att betala igen närmare en miljon kronor som hon lurat till sig av sammanlagt 30 privatpersoner och företag i olika delar av landet.

LEIF JOHANSSON

Mer läsning

Annons