Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna omkom i kollision med tåg

Annons

SJ:s tåg från Stockholm till Mora avgick 08.55 från Stockholms central. 12.58 skulle det vara framme Mora. Vid en obevakad järnvägsövergång i byn Fu, cirka en mil söder om Mora, fick tågresan ett tragiskt slut. En vit personbil av märket Toyota körde ut på spåret och kolliderade med tåget. Kvinnan som körde bilen omkom. Bilen beräknas ha blivit påkörd i vänstersidan och sköts framför tåget i cirka en kilometer efter spåret. Utefter spåret avlägsnades bagageluckan, en fram- eller bakskärm, delar av inredningen och andra saker som funnits i bilen. Efter olyckan låg de utspridda längs släpsträckan på spåret och i dikena runt omkring. När tåget till slut stannade, efter att ha åkt förbi ytterligare en järnvägsövergång, var bilen ordentligt inklämd under loket. Att tyda av märkerna på rälsen har tågets främre hjulpar spårat ur de sista hundra meterna.

Räddningstjänst, ambulans, polis och personal från banverket kom snabbt till olycksplatsen. De 75 resenärerna fick evakueras och tåget utrymdes från en dörr längst bak.

- Vi märkte ingenting utom att vi bromsade in. Sen såg vi rökutvecklingen av bilen och då misstänkte vi ju vad som hänt, säger Elin Gudmunsson och Helena Henriks, båda Falun, som arbetade i restaurangen ombord på tåget.

Enligt flera av resenärerna utbröt inget kaos på tåget och evakueringen gick lugnt till.

- När vi väl visste att vi kört över bilen informerade vi om vad som hänt, det fanns ingen anledning att hymla om det, säger Elin Gudmunsson.

Resenärerna fick åka den sista milen till slutdestinationen Mora med två bussar som anlände till platsen cirka en halvtimme efter olyckan.

Lokföraren lämnade platsen med övrig SJ-personal och omhändertogs, enligt SJ:s pressinformation, av företagets kamratstödjartjänst. Enligt polisen ska lokföraren ha uppgett att denne sett bilen komma åkande mot järnvägsövergången och insett att de skulle kollidera.

När tåget var tomt återstod arbetet med att få fram bilen under loket och få ut den omkomna ur bilen. En hundpatrull från Borlänge kallades in för att söka i det snåriga området längs spåret och släpsträckan. Man undersökte om någon ytterligare person slungats ut i kollisionen. Ingen person påträffades dock. Vid 17-tiden kom ett lok, från södergående riktning, och hakade i tåget i den bakre vagnen. Samtliga vagnar utom loket kunde därefter köras till Garsås, som är närmaste plats för tågförvaring där det finns dubbla spår. Därefter band räddningstjänsten fast det som var kvar av Toyotan i rälsen och lyfte bort loket. Polis och räddningstjänst kunde då konstatera att det var en kvinna som omkommit. Kroppen är inte identifierbar. Den kommer att föras för rättmedicinsk undersökning i Uppsala för identifikation. Enligt polisen i Mora är kvinnan med största sannolikhet ägaren till den vita Toyotan, 47 år och bosatt i Mora. De anhöriga bekräftar att kvinnan planerat åka vägen där olyckan skedde och att hon varit försvunnen sedan dess. Det är ännu oklart varför kvinnan inte stannade vid den obevakade järnvägsövergången. Polisen misstänker dock inget brott i samband med olyckan.

Olyckan och efterarbetet medförde att sträckan mellan Mora och Rättvik inte kunde trafikeras under hela måndagen. Istället sattes bussar in mellan de två stationerna. Efter Rättvik flöt dock tågtrafiken som vanligt.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons