Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna leder Sydafrikas opposition

Annons

Kapstadens borgmästare Helen Zille övertar posten som oppositionsledare i Sydafrika. På söndagen valdes hon med stor majoritet till partiledare för Demokratiska alliansen.

Just det blir hennes stora problem. Efter så många år av rasistiskt vitt styre har de flesta sydafrikaner svårt att inte förknippa ett parti som leds av vita med fortsatt vit överhöghet.

DA:s avgående ledare Tony Leon uppfattades ofta av de svarta som nedlåtande; i Helen Zille får partiet åtminstone en ledare som försökt närma sig den svarta befolkningen. Hon talar bland annat flytande xhosa och höll sitt tacktal på detta språk som är modersmål för bland andra Nelson Mandela och nuvarande presidenten Thabo Mbeki.

I talet kritiserade hon ANC-regeringen för att den enligt hennes uppfattning är fixerad vid rasfrågan. Hon efterlyste en regeringspolitik som utgår från sakfrågor, inte personfrågor.

Zille har styrt Kapstaden i ett år. Det är den enda staden av betydelse i Sydafrika som regerande ANC inte lyckats få kontroll över. Hon blev känd för allmänheten första gången när hon som journalist på 70-talet bidrog till att lyfta fram fakta kring den svarte aktivisten Steve Bikos död i polishäkte.

Som borgmästare i Kapstaden har hon vunnit respekt både som duglig administratör och tuff politiker. ANC försökte ta över ledningen genom att ändra reglerna för de kommunala administrationerna, men hon red ut stormen och behöll makten.

TT

Mer läsning

Annons