Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna avvisad från akuten trots att hon hade en hjärnblödning

Annons

Det var den 17 januari förra året som kvinnan skjutsades till akuten med en symptombild som direkt pekade på hjärnblödning, alternativt propp.

Men där blev det nobben direkt. Sköterskan förklarade för maken att frun måste ha remiss för att komma in och hänvisade till distriktsmottagningen.

Där trodde den aktuelle läkaren att det rörde sig om influensa och kvinnan rekommenderades att åka hem och lägga sig vilket hon också gjorde.

Det redan svåra tillståndet förvärrades och dagen efter kom paret tillbaka till lasarettet. Efter skallröntgen såg en annan läkare till att det blev iltransport till neurokirurgen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Enligt uppgift kom hon emellertid för sent för omedelbar operation och läkarna tvingades vänta i tio dagar.

Under tiden tillstötte ytterligare blödningar.

Kvinnans liv kunde senare räddas men hon är i dag svårt handikappad och måste ha personlig assistent dygnet runt för att kunna vistas i hemmet.

I april i år gjorde kvinnans make anmälan till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

- Jag utgår från att det blir ett beslut under innevarande månad. Det är min bedömning, säger handläggare Ingela Eckerberg, Stockholm.

- Det kommer att prövas om läkaren och sjuksköterskan har åsidosatt sina skyldigheter i arbetet inom vården.

Erinran eller varning är alternativen om nämnden finner att de båda har gjort fel.

- Det blir i så fall en disciplinpåföljd men inget förbud att ut-öva yrket. Vad arbetsgivaren sedan säger och tycker vet vi ju inte, slutar Eckerberg.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons