Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvarnorder värd 50 miljoner

Annons

Sedan 1800-talet har Morgårdshammar AB tillverkat utrustning till gruvor och valsverk.

Tillverkningen av kvarnar kom med tiden att ligga under Morgårdshammar bergverk.

Från 1 januari 1997 såldes denna del av verksamheten till Nordbergs Mills AB. Med tiden skulle de köpa upp en konkurrent, men då blev det stopp enligt EU:s regelverk.

- Skulle affären gå att genomföra var Nordbergs tvingat att sälja ut delar av sin verksamhet och det gjorde att gruvkvarnarna hamnade i Outokumpu Technology, berättar Rolf Andersson.

Detta var i mitten av 2001 och i dag är bolaget helt inriktat på kvarnar till gruvindustrin. De har ingen egen tillverkning utan är ett rent projekterings- och försäljningsbolag.

Totalt är det sex personer som jobbar i Smedjebacken och inom gruvsidan i Outokumpu är det 1 600 personer och totalt i koncernen är det 20 000, bolaget har sitt säte i Finland.

De största kvarnar som Outokumpu har möjlighet att leverera har en diameter på tolv meter. Riktigt så stora är inte de kvarnar som bolaget nu fått order på.

Två kvarnar ska levereras till en nyöppnad koppar- och nickelgruva i Spanien och kvarnarna har en diameter på 5,5 meter respektive fem meter.

Den kvarn som ska levereras till England ska inte användas inom gruvnäringen, den ska mala sopor.

- Soporna mals ner till ett pulver och sedan går det att sortera ut olika material ur detta, bland annat glas och metall, berättar Andersson.

Enligt honom kommer denna marknad att växa oerhört mycket de kommande åren.

- Vi har nyligen skrivit kontrakt med tyskt bolag om att vi ska leverera kvarnar i många år framåt.

Han tror att det kommer att bli en mycket stor efterfrågan på kvarnar i Tyskland med tanke på landets satsningar på miljöfrågor.

De två order som bolaget nu skrivit har ett värde på i runda tal 50 miljoner kronor. Ungefär hälften kommer att läggas på företag i Västerbergslagen.

- Mycket köper vi klart från olika leverantörer, som exempelvis motorer, berättar Rolf Andersson.

Kvarnarna till Spanien ska levereras under oktober i år och den till England ska levereras redan i september.

- Projekteringen kan pågå i flera år, men när kunderna väl bestämt sig ska det gå fort.

Sammantaget ser Andersson på framtiden med stor optimism och är övertygad om att med de nya marknader som är på gång att växa fram kommer bolaget i Smedjebacken få ett behov av att expandera.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons