Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvällsmöte kan rädda hotad butik

Annons

Nu är avgörandets stund inne för den nedläggningshotade Konsumbutiken i Östra Fors.

- Det vill ju till att folk engagerar sig i frågan och jag vill se en fullsatt skola då vi på torsdag kväll samlas för att diskutera framtiden och definitivt bilda en ny ekonomisk förening, som kan ta hand om driften av byns butik, säger Dan Mattsson som är ordförande i interimstyrelsen.

Det var förra året som Konsum kom med domen, butiken i Östra Fors skulle läggas ned. Genom att Fors-borna engagerade sig lyckades de utverka en respit fram till halvårsskiftet i år, för att kunna hitta någon lösning.

Sedan dess har arbetet pågått med att få ta över butikslokalen och driva butiken vidare i ett eget konsumentkooperativ. Man har nått en överenskommelse med Konsum om att köpa butiksfastigheten för en symbolisk summa.

- Vi är en bit på väg men det är fortfarande viktigt att alla visar fortsatt engagemang. Helst ser jag att byns samtliga cirka 300 hushåll går med i föreningen liksom även folket i våra grannbyar som också har nytta av en butik i Malungsfors. Vårt förslag är att medlemsavgiften ska sättas till 500 kronor per hushåll, säger Dan Mattsson.

Dan Mattsson konstaterar att det är en historisk händelse som är på gång i Malungsfors.

- Så vitt jag vet är det över 80 år sedan något konsumentkooperativ startades här i bygden. Sörsjöns kooperativa handelsförening, som för övrigt ännu fungerar, bildades 1917, säger Mattsson.

Han menar också att det är mycket viktigt för byns framtid att man kan rädda butiken - skulle man bli utan butik så påverkar det fastighetspriser, skolans framtid och alla möjligheter till utveckling av byn.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons