Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kväll för nostalgiska blickar

Annons

Vinddraget, 50-tals rock, avgaser i luften, lite oljelukt, ögongodis av allehanda slag, vackert väder och en mullrande V-8:a under huven; där har ni ingredienserna som behövs för en lyckad cruisingkväll. För några är det till och med en livsstil som för Göran Strand, Christer Strand och Kerstin Holmgren som sitter framför oss i en Edsel Pacer-58.

Medan vi glider runt på gatorna berättar de om bilen som Christer Strand köpte i Los Angeles 1979.

- Den har en rullande hastighetsmätare, soffan fram är elektriskt justerbar, air conditionanläggningen är original och den har även elhissar, berättar Christer Strand och rattar med van hand den 310 hästkrafter starka E400 motorn. V-8:a motorn är på 6,7 liter och ger det karaktäristiska mullrande ljudet.

Christer berättar den här bilmodellen inte blev en helt lyckad försäljningssuccé och i Sverige torde enbart fem exemplar av bilen finnas kvar.

Men för det här gänget är det nu Cruising under hela sommaren som väntar.

- Vi ska även upp till Classic Car Week i Rättvik, säger Göran Strand och berättar att bilen nu rullar runt 500 mil per år.

Men varför just gamla bilar och 50-tals rock?

- Det är roligt att skruva, säger Göran.

- Gemenskapen, 50-tals klädseln och musiken, fyller Kerstin i.

Vilka förväntningar har ni av kvällen?

- Att bilen ska hålla och att den inte kokar, säger Göran Strand och man anar en blandning av skämt och allvar i rösten.

Vi har kört runt en del av stadskärnan och rullar ner för Kristinegatan som är fylld till bredden av åskådare. Kromet blänker vidare i solen och de åttacylindriga motorerna mullrar vidare. För Christer, Göran och Kerstin lär det av allt att döma bli en sen kväll.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons