Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvalitet och långsiktighet

Annons

Bäste Rolf Gunnarsson! Du tar upp en diskussion om IVPA-bilarna och utrustning med defibrillatorer. De politiska besluten rörande denna verksamhet är tagna och det är rätt som du skriver att det inte är en fråga om pengar.

Det är en fråga om resurser och tid för utbildning. När en ny rutin och en ny verksamhet som denna ska införas sker det inom befintliga resurser.

Ambitionen är att ge en fullgod utbildning till räddningstjänsten på varje ort.

Det gäller många människor som ska genomgå en 24-timmars utbildning, varav fyra timmars övning med defibrillatorerna. Kurserna är upplagda med några timmars medverkan av läkare, vilket är en faktor som gör att det drar ut på tiden.

Ambulansorganisationen har ett upplägg som ska täcka länet. Sakläget är följande:

Under första halvåret 2005 har utbildning och utrustning skett till Grängesberg, Nyhammar, Fredriksberg, Smedjebacken, Säter, Gustafs, St Skedvi, Grycksbo, Enviken, Bjursås, Svärdsjö, Idre och Särna. De två sista saknar för tillfället tillsynsläkare och är ännu inte operativa.

Under hösten planeras utbildning till kårerna i Hedemora, Långshyttan, Horndal, Gagnef, Rättvik och Leksand.

Om allt går enligt planerna så är samtliga kommuner som skriver avtal utbildade och utrustade under 2006.

Rolf Gunnarsson försöker insinuera att införandetidens längd är en politisk prestigefråga. Det är förstås felaktigt.

Ansvaret för införandet ligger på ambulansorganisationen. Den gör vad den kan, inom sina ansträngda resurser, för att ge räddningstjänstens personal den trygghet och bakgrund som krävs för att de med säkerhet, för sig själva och patienten, ska kunna ge behandling. Det är rätt "att vem som helst kan sköta den halvautomatiska defibrillatorn". Men det är också så att de som ska använda utrustningen ska göra det på rätt patienter och på rätt sätt och för det krävs en formell delegering, som bygger på att utbildningen är genomförd.

Rolf Gunnarsson, ja, det är rimligt att ta den tid som utbildningarna tar för att dalfolket ska möta kompetent personal när IVPA-bilen anländer. Kvalitet och långsiktighet är ledord även för denna verksamhet.

ALF JOHANSSON

Johansson är socialdemokrat

och landstingsråd i Landstinget Dalarna.

Mer läsning

Annons