Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kustbevakningens plan stoppat - igen

Annons

Det blev bara några kontrollflygningar för kustbevakningsflyget - denna gång. Haverikommissionen har stoppat vidare flygning med Kustbevakningens flygplan av typen Casa 212. Det finns fortfarande risk för sprickor.

Flygplanen har varit belagda med flygförbud sedan en Casa 212 störtade i Falsterbokanalen och de fyra besättningsmännen dödades i oktober förra året. Före haveriet gick vänster vinge av på grund av en utmattningsskada.

Men efter att noga ha undersökts genomförde Kustbevakningen i helgen testflygningar med de två återstående flygplanen av samma typ. Allt gick bra och kustbevakningsflygets chef Lars Franzén lät meddela att flygbevakningen successivt skulle återupptas.

Men undersökningarna var kanske inte tillräckligt bra, enligt Statens haverikommission som utreder flygkraschen i Skåne.

Lars Franzén säger till Sveriges Radio Blekinge:

Haverikommissionen har lämnat en rapport till svenska Luftfartsstyrelsen och den europeiska luftfartsmyndigheten EASA (European Aviation Safety Agency) som får avgöra om kontrollerna är tillräckliga och om planen ska få tillstånd att flyga.

Planen ska med start i augusti i år, helt planenligt, bytas mot nya av typen Dash 8-300. Casa 212 har använts av Kustbevakningen i ett 20-tal år.

TT

Mer läsning

Annons