Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kusiner träffades i Klitten

Annons

Den alla vill prata med är Ruth Hanslik och hennes man Rick och dotter Kristy. Som rest från Salt Lake City för att hälsa på släkten i Sverige.

- I USA har jag inga andra släktingar än min man och dotter, men här, säger Ruth, tittar sig omkring och gör en svepande rörelse med armen.

Hennes far Alfred Löfgren lämnade en inte allt för fet tillvaro i Klitten 1929 och reste till South Dakota, där han hade en onkel.

Han försörjde sig med arbete i skog och gruvor för att avsluta sitt yrkesliv som chaufför vid ett oljebolag.

Brodern Adolf gjorde också ett försök i USA. Han reste över året efter, men allt var inte "milk and honey", så två år senare var han hemma igen.

Ruth var enda barnet och föräldrarna försökte förmå henne att lära sig svenska. Men Ruth ville inte.

- Det var ju bara jag. Ingen av mina vänner hade nordiskt påbrå, så det blev aldrig av, säger Ruth, som ångrade sig alldeles väldigt när hon 1970 fick följa med föräldrarna på Sverigebesök.

- Jag var en ung kvinna och hade "ingen" att prata med. Därför har jag mycket roligare den här gången. Inte för att jag kan tala svenska nu, utan att därför att de flesta svenskar klarar av att hålla i gång ett samtal på engelska.

- Kristy är i samma ålder som jag förra gången i Sverige och hon har jättekul tillsammans med svenska ungdomar. Särskilt under de dagar vi har tillbringat i Stockholm.

Nästa gång Ruth, Rick och Kristy kommer hit ska de också behärska språket.

- Vi ska gå på kurs hemma i Salt Lake City, där finns numera en svenskkoloni som håller svenska traditioner vid liv. Firar midsommar och lucia och äter svensk mat.

- Men inte surströmming, säger Ruth och låter skräckslagen.

- Jag har hört talas om de där burkarna med fisk, som är jästa som fotbollar och luktar så förfärligt att de måste öppnas utomhus.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons