Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurt vill förbättra kommunikationerna

Annons

Faktaruta:Inför valet   Kurt Josefsson, bop
Ålder: 56 år
Bor: Ludvika
Yrke: Risk Manager på ABB
Intressen: Hus och trädgård, politik, musik, människor, arbetet och litteratur
Partipolitiskt engagerad sedan: 1988
Aktuell som: Ordförande för bopartiet i Ludvika


Beskriv i så enkla och korta ord som möjligt vad partiet står för och varför.

- Vi är ett lokalt parti, som vill göra Ludvika så attraktivt som möjligt. Vi vill utveckla det vi är bra på. Till exempel har vi vacker natur, en högteknologisk industri och en framväxande högskole-

filial.

Vilken är den största skillnaden gentemot andra partier?

- Vi handlar i sakfrågor och låter oss inte begränsas av ideologier. I stället för att tänka på partiet, använder vi vårt sunda förnuft.

Varför ska man rösta på ditt parti?

- För att vi är hemmalaget.

Vilken fråga är viktigast för ditt parti?

- Det finns många viktiga frågor. Bland annat arbetar vi för att sänka kommunalskatten. Vi vill också förbättra kommunikationerna, och då främst järnvägsnätet mot Mälardalen och norra Dalarna.

Vilken fråga är viktigast för dig personligen?

- För mig betyder det mycket att vi står på den lilla medborgarens sida mot etablissemanget.

Vad menas egentligen med vård/skola/omsorg?

- För oss är de här tre begreppen viktiga. Vi är glada att det till slut har kommit en maxtaxa inom äldreomsorgen. Det efterfrågade vi redan för fem år sedan. När det gäller utbildningen vill vi behålla så många av skolorna som möjligt. Vi har ingenting emot friskolor, så länge de fyller samma krav som de kommunala skolorna.

Hur förbättrar man situationen för dem som jobbar i yrken där många blir utbrända?

- Genom större flexibilitet vad gäller arbetstider. En ensamstående mamma med två barn, vill troligtvis inte arbeta en hel dag, för att sedan beordras övertid.

Hur förkortar man vårdköerna?

- Att låta de anställda arbeta med det de är utbildade för är en bra början. En sjuksköterska som arbetar med byråkratiska uppgifter är slöseri med resurser. Att slå ihop vårdcentralerna i Ludvika, och koncentrera vården till Ludvika lasarett, skulle ge sjukhuset en större chans att överleva.

Hur minskas bristen på lärare och vårdpersonal?

- Inom skolvärlden gäller samma sak - utnyttja resurserna. Det är bättre att ha fler vuxna i skolan, och låta de utbildade lärarna ha hand just om utbildningen. Man bör därutöver erbjuda friskvård, företagshälsovård, bra boende, bra lön och möjlighet till vidareutveckling genom fortbildning.

Vad är Ludvikas största problem/styrka?

- Den största styrkan är att vi har ett världsledande företag här, som utvecklas åt rätt håll och därför förutsätter att det finns högutbildad arbetskraft. Det största problemet är den åldrande och minskande befolkningen.

Varför är politik intressant/ roligt?

- Förhoppningen är att mitt engagemang ska leda till en förbättrad tillvaro för människorna som bor i Ludvika kommun.

Vilken är den viktigaste egenskapen hos en bra politiker?

- Ärlighet i alla situationer. Även om det ibland går ut över en själv.

Kan vem som helst bli en bra politiker?

- Ja, den som blir tagen på allvar från början kan göra ett bra jobb. Huruvida jag är en bra politiker eller inte kan bara andra avgöra.

Hur kan politikerna komma närmare sina väljare?

- Det är vår uppgift som politiker att umgås så mycket som möjligt med olika kategorier av människor. Det dagliga samtalet är väldigt viktigt. I bopartiet sponsrar vi många verksamheter. Det ger oss insikt i vad som händer i kommunens alla hörn.

Varför är kommunalvalet viktigt?

- Kommunvalets utgång är det som har mest betydelse för den enskilda medborgaren under den kommande mandatperioden.

Vad gör man åt det sjunkande valdeltagandet?

- Sverige är ett land som i hög grad styrs politiskt. De flesta märker dock inte av det, och därför oroar de sig inte över politik. Jag tror att det skulle hjälpa att göra själva valet lite festligare, och ordna uteserveringar vid val-

lokalerna.

Tycker du att politik är svår att förstå?

- Den är komplex, och det krävs en egen insats för att man ska kunna sätta sig in i olika nivåer av kommun, stat och landsting.

Vad ska du göra i sommar?

- Påta i trädgården, vara i min sommarstuga i Dalsland, åka till Jämtland och kanske ta en tripp till Estland. Jag besökte Tallin förra året, och det är en väldigt vacker stad.

STINA ANDERSSON

Mer läsning

Annons