Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurt Håkansson utmanar ABB

Annons

Han lämnade ABB för att bli chef inom Alstoms kraftöverföringsgrupp, Transmission & Distribution och dess HVDC och kraftsystemdel.

Nu tar han upp kampen mot sina gamla kollegor i Ludvika.

I en intern promemoria till Alstoms säljare uppmanar och uppmärksammar Håkansson den starka tillväxten inom högspänd likström, HVDC. Alstom har infört en ny landbaserad och global säljorganisation.

I Sverige leds den inte längre från Gävle utan från ett nytt kontor i Västerås i anslutning till genereringsbolaget. Den outtalade avsikten är naturligtvis att man ska locka över duktigt folk från ABB och plocka marknadsandelar också på så vis.

Håkansson bedömer att HVDC-marknaden fram till 2005 kommer att tredubblas, från 300 miljoner euro till en miljard euro årligen, 9,3 miljarder kronor.

Alstom som via Aseas licens på jonventilen kom in på HVDC-marknaden på 60-talet har tidigare haft en stark marknadsandel. Men den förlorade man till Siemens när tyskarna startade sitt priskrig.

Av avgjorda projekt på världsmarknaden åren 1998 till 2001 vann Alstom ett, Sasaramprojektet i Indien på 500 megawatt. Det gav en marknadsandel på blott 3 procent.

Siemens vann tre projekt, 5 500 megawatt motsvarande 37 procent. ABB i Ludvika har försvarat sin andel, man har 60 procent av världsmarknaden och vann sju projekt på sammanlagt 8 880 megawatt under treårsperioden.

ABB har varit motsvarande fortsatt framgångsrikt under 2002 och i Indien ser Håkanssons Alstom ut förlora ett projekt (Guzuwaka 500 megawatt) på en ren artighetsoffert från HVDC-enheten i Ludvika där Ludvika låg lägst i pris.

Det var för snart ett år sedan som Kurt Håkansson, tidigare chef för Switchgear, ABB:s globala brytarverksamhet och satsningen på alternativ energi samt en av Lindahls närmaste medarbetare blev chef för Alstoms delar som är direkta konkurrenter med Ludvika.

Håkansson är född och uppvuxen i Ludvika men är numera bosatt i Paris.

Mer läsning

Annons