Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kursslut i skogen

Annons

Det var en annorlunda kursexamen i Snöåns vildmarksby häromsistens. 16 elever på en utbildning för vildmarksguider firade studiefinalen med en vintrig stockhusövernattning.

Utbildningen har skett i regi av Lärcentrum och de 16 eleverna kommer lite varstans från i landskapet med omnejd; Sandviken är den mest utsocknes adressen.

Studierna har bedrivits på distans med regelbundna samlingar på olika håll. Och de samlingarna har i sig utgjort studieuppgifter.

- Vi har haft fältträffar över hela Dalarna och det är eleverna själva som arrangerat de träffarna, berättar kursansvarige Per Lindberg.

Finalträffen i Snöån är förövrigt ett sådant exempel och där har kursens Vansbrofolk snickrat ihop programmet.

Utbildningens schema har annars innehållit en hel del matnyttigt för den som tänker idka verksamhet med vildmarksturism som bas. En hel del lektioner har också bedrivits på plats ute i Dalabushen. Utöver självklarheter som insikter i jakt, fiske och naturvård så har deltagarna också getts kunskap i exempelvis entreprenörskap och eget företagande.

En av eleverna som nu också startat eget är Hans Andersson, Rättvik. Via en annons i Falukuriren fick han kännedom om utbildningen som kom helt rätt för honom.

- Jag tyckte att det var dags att prova något nytt efter 23 år inom kommunen, berättar Hans Andersson.

Han tog tjänstledigt från parkförvaltningen för att prova på utbildningen. Och hans omdömen är goda.

- Det har varit en jättebra och intressant kurs där man lärt sig mycket, lovordar Hans Andersson.

Utbildningen blir nu ett avstamp för hans enmansföretag som ska guida upplevelseturister i Härjedalsfjällen.

Klas Staffas, Linghed, är också på gång med ett eget företag med nischerna jaktguidning, vildmarksmatlagning och skogsbruk på repertoaren. Och även han har haft stort utbyte av utbildningen. Utöver en plusfylld studieagenda har även själva elevunderlaget varit en bonus som kan komma väl till pass i framtida verksamhet.

- I gruppen här har vi haft en stor gemensam kunskapsbank. Vi har lärt väldigt mycket av varandra också, konstaterar Klas Staffas.

Limas Anki Blank instämmer och rosar vidare:

- Vi har ju fått en väldigt bred kunskap om natur och vildmark ur ett stort perspektiv.

Att döma av alla positiva kommentarer som fälldes under examenskvällen gällande kursen i allmänhet och honom i synnerhet kan Per Lindberg känna sig nöjd med hur hans premiärkull upplevt utbildningen.

Och han avslutningskontrar med idel rosor till sina adepter:

- Det har varit ett nöje att få arbeta med de här trevliga och duktiga eleverna.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons