Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurs i att rehabilitera med gröna rum

Annons

Nu har tretton yrkesverksamma, främst inom Ludvika och Smedjebackens kommunala vård, omsorg och rehabilitering, blivit den första kullen som slutfört en ny utbildning under rubriken Trädgård i vården.

- I och med det ökande antalet långtidssjukskrivningar behövs nya idéer. Det bedrivs ganska mycket forskning i Sverige om hur den gröna miljön är viktig för återhämtningen, säger Peter Garvö.

Det handlar om att använda trädgården som ett medel i ett rehabiliteringsprogram som i övrigt inte skiljer sig så mycket från andra rehabiliteringsprogram. När man skapar trädgårdar för sådan verksamhet, som Peter Garvö exempelvis har gjort i den nyinvigda Lustgården i Disponentparken, är det också viktigt att tänka på vilka funktioner trädgården ska ha.

- Ska funktionen vara vila måste man se till att trädgården är utformad så. Är funktionen träning eller sinnesupplevelse så ska trädgården vara avpassad för det. Mycket handlar om att nå människorna som ska rehabiliteras, och det gäller att föra över det till naturrummet, säger Garvö.

Kursen, som totalt omfattat femtio undervisningstimmar under en termin avslutas med redovisning av ett grupparbete där eleverna har utarbetat förslag på gröna förändringar på respektive arbetsplats., som en uteplats i närheten av ett äldreboende eller en sjukhusträdgård.

De flesta av kursdeltagarna är överens om att möjligheterna att omsätta de teoretiska kunskaperna de har förvärvat i praktik beror mycket på politiska och ekonomiska beslut.

- Men jag tror absolut att det lönar sig i längden, säger Britt Marie Hedström som arbetar på verksamheten Ventilen för psykiskt funktionshindrade i Ludvika.

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Kristina Hjerppe från Ludvika kommun tillhör en av få deltagare i kursen som inte jobbar inom vård och omsorg. Men hon tycker att kursen har mycket att tillföra också dem som jobbar med den kommunala planeringen.

- Vi har fått teoretiska kunskaper om hur viktiga de här frågorna är, och de kunskaperna är bra att ha i bakgrunden när exempelvis en ny park ska anläggas, säger Kristina Hjerppe.

Peter Garvö räknar med att kursen Trädgård i vården återkommer på VBU i höst. Han tycker att den är en god möjlighet för de kommunala arbetsgivarna att kompetensutveckla sin personal.

- Det enda de behöver göra är att möjliggöra för sin anställda att lämna sina ordinarie arbetsuppgifter de timmar kursen hålls.

LOVE SVENSSON

Mer läsning

Annons