Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurs för tekniknyfikna flickor

Annons

Cirka 180 flickor kommer under nio sommarveckor att gå kursen som fungerar som en introduktion till teknikens värld.

Daniel Vaala, 18 år, och Rikard Svensson, 19, leder kursen tillsammans med elever som just gått första året på teknikprogrammet på Högbergsskolan.

- Flickorna går här under fyra dagar, berättar Rikard.

Kursdeltagarna är uppdelade i tre åldersgrupper. På de yngstas schema finns till exempel tillverkning av namnskyltar, byggande med tekniklego och lektioner i hur man surfar på internet. De får också prova på olika program på datorn.

- De flickor som gått ut trean till femman gör lite annat. Bland annat bygger de en bro av glasspinnar och spelar Mulle Meck på datorn, säger Rikard.

Rebecca Catbagan, 11 år, och hennes kompisar från Kyrskolan var brobyggare på onsdagsmorgonen. Läraren Michael Kornek instruerade och gav flickorna ett knippe glasspinnar och några limpistoler att använda i byggandet.

När bron väl är klar ska den testas för att se hur stor tyngd den klarar av.

- Jag tycker att det är kul här. Man får göra roliga saker, säger Rebecca som går teknikkursen för tredje året i rad.

De äldsta flickorna, som gått ut årskurs sex till åtta, får lära sig hur man gör en enkel hemsida till Internet. De åker dessutom på ett studiebesök på ABB.

- I slutet av veckan har vi en utvärdering där alla får skriva vad de tyckte om veckan, säger Rikard.

Han och Daniel har för tredje året i rad teknikkursen som sitt sommarjobb.

- Vi gick i den första årskullen på teknikprogrammet. När vi valde den utbildningen blev vi också lovade ett sommarjobb. Sen diskuterade vi i skolan vad vi skulle göra och då bestämde vi att försöka locka fler till programmet. Så det är därför vi sommarjobbar här, säger Daniel.

STEFAN PERSSON

Mer läsning

Annons