Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kuriren är tillbaka i Smedjebacken

Annons

Från 30-40-talet har Kuriren trafikerat Barken och Strömsholms kanal av Lexnäbbarna. De använde fartyget för olika sorters transporter.

Men i början av 60-talet sålde de båten som sedan dess har haft samma ägare. Fartyget har legat vid kaj i Stockholm och används som fritidsbåt av ägarna.

För drygt ett år sedan började det cirkulera uppgifter om att Kuriren skulle säljas igen och Jan-Åke Ekholm, sommarboende i Smedjebacken och engagerad i Vänföreningen Runn tog kontakt med en av ägarna.

- Det visade sig att ägarna hade problem med att ha båten kvar och dessutom var det fel på pannan så den inte gick att köra, berättar Ekholm.

Han föreslog då att de skulle frakta båten till Smedjebacken. Ekolms argument var att där skulle den få ligga gratis vid kaj och dessutom fanns det hjälp att få.

- Vi lämnade varandra i gott samförstånd och sedan hände inget förrän jag fick reda på att det var klart att den skulle till Smedjebacken.

Under våren uppstod det lite av en kris för ägargruppen. Stockholms stad gjorde en raid och alla båtar som låg vid kaj och inte kunde köras för egen maskin skulle bort. Det skulle vara klart till 1 juni.

Smedjebackens kommun fick då ett erbjudande från ägarna om att ta över båten och enda kravet var att ägarna skulle få disponera den vid något tillfälle per år.

Bollen rullades över till Vänföreningen Runn som jobbar med renoveringen av ångfartyget Runn.

- Det uppstod mer eller panik, för fartyget skulle bort och vi hade inte mycket tid på oss, kom den inte bort i tid skulle den skrotas eller sänkas på djupt vatten, säger Rolf Eriksson, talesman för Vänföreningen Runn.

Nu löste sig det hela så att Vänföreningen Runn betalade frakten av Kuriren till Smedjebacken, 40 000 kronor, och på onsdagen anlände den till Smedjebackens hamn.

- Den är i mycket bra skick, men vi ska gå igenom den och laga det som är trasigt i pannan, innan det är dags att sjösätta den, säger Rolf Eriksson.

När nu Kuriren kommit till Smedjebacken kommer det att finnas tre ångfartyg som trafikerar Barken. Dessutom kommer Runn att sjösättas inom kort och till detta ska läggas att Najad numera är i privat ägo och förhoppningsvis ska vara klar att sjösätta om några år.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons