Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kupp stängde Haffas

Annons

Kultur- och fritids ordförande Ingvar Henriksson är mycket upprörd sedan ungdomshuset Haffas utsatts för en osedvanligt fräck kupp tidigt på fredagsmorgonen.

Dataprodukter för 100 000-tals kronor blev bytet.

Det är datorer, scanners, skrivare och kameror som först bort.

Det exakta värdet har ännu inte kunnat fastställas eftersom inventarielistorna just nu synas av kunnigt folk i databranschen.

- Det är uppenbart att det handlar om ett insiderjobb.

Den som gått in i lokalerna har gjort det efter att ha larmat av lokalerna och dessutom gått som "barn i huset" och plockat åt sig nycklarna för att få tillträde till datorrummet. Den som gjort det här har vetat exakt hur vi jobbar på Haffas och var alla attraktiva grejer har förvarats. Inklusive nycklarna.

Vi vet inte när vi kan öppna Haffas igen. I varje fall kan det inte göras så länge nycklarna är på drift, säger Henriksson när vi går runt i lokalerna och tittar på avklippta kablar till datorerna och tomma uppställningplatser där utrustningen haft sin plats fram till tidig fredagsmorgon.

Inbrottet har skett strax efter 07.00 på fredag morgon.

Larmet har manipulerats och av trafikrapporten som är ansluten till huvudentrén, och som visar när dörren öppnas och stängs, framgår det att portens passerats 7-8 gånger inom ett fåtal minuter.

Gärningsmännen tycks ha arbetat under en viss stress väl medvetna om att huset börjat befolkas av personal ungefär en halvtimme senare.

- Det här är mycket allvarligt och drabbar många ungdomar, säger Henriksson. Vi kommer inte att investera i några nya datorer, som ersättning för de stulna, så länge nycklarna till lokalerna är i orätta händer.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons