Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunskapsskolan fick klartecken

Annons

När kommunen i höstas skulle yttra sig till Skolverket om man var intresserad av att få hit Kunskapsskolan blev svaret att Falu kommun i princip är positiv till friskolor men att man inte ville ha en nyetablering just nu. Kunskapsskolan hade ansökt om att få starta en friskola i storleksordningen 400 elever, och skolförvaltningens beräkningar visade att det skulle innebära en merkostnad på 12 miljoner kronor och att en av kommunens högstadieskolor skulle tvingas stänga.

När kommunen redan fattat beslut om sitt remissvar visade det sig att Kunskapsskolan skrivit fel i sin ansökan och att det egentligen bara gällde 240 elever.

Kunskapsskolan har nu trots allt fått tillstånd av Skolverket att starta en friskola i Falun redan hösten 2003. Enligt Kunskapsskolan grundar sig elevprognosen på ett stort antal intresse- anmälningar från elever och föräldrar bosatta i Falutrakten.

Planen är att börja hösten 2004 med 180 elever i årskurs 6-8, men exakt var skolan ska ligga är ännu inte klart.

För kommunen innebär beslutet att man snabbt måste undersöka skolans lokalbehov inne i centrala Falun. Prioriterat är ombyggnaden av mögeldrabbade Grycksboskolan, och på tur för att rustas står sedan de hårt slitna Hälsinggårdskolan, Svärdsjöskolan och Bjursåsskolan. I skoldistrikt Berget är planen att Västra skolan rustas och byggas om för att bli en F-9 skola till år 2006, Södra skolan ska läggas ner, Främbyskolan och Kvarnberget slås ihop och blir en F-6 skola:

- Officiellt gäller de fattade besluten, men vi tittar helt förutsättningslöst på det här och i dagsläget är ingenting självklart, säger Ragnar Kroona, skolstyrelsens ordförande.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons