Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunnig i svartkonst

Annons

- För att få sota själv krävs det att man först och främst söker tillstånd hos Räddningstjänsten. De tittar bland annat på att man äger fastigheten där man ska sota, jag får exempelvis inte sota åt mina grannar. Sedan ska man kunna visa upp ett intyg på att man kan sota och det får man genom att gå en särskild sotarutbildning, berättar Börje.

Själv gick Börje utbildningen i Leksand, eftersom det är den sotarutbildningen som ligger närmast Falun.

- Kursen höll på ungefär en dag och det fanns en skorstensfejarmästare på plats som lärde oss hur vi skulle gå till väga när vi sotar, säger han.

Sotarutbildningen kostar ungefär en tusenlapp, men de pengarna tjänar man in på ett år. Ett vanligt sotarbesök kostar runt 300 kronor och man bör sota ungefär tre gånger per år.

Men för Börje handlar det inte om att dra in på sotaravgifterna, utan han har länge varit intresserad av hur röken och värmen sprider sig i kakelugnen. Börje och hans hustru har två eldstäder i huset och de eldar varje morgon.

- För mig är det perfekt att sota själv. Jag tycker att det är roligt och dessutom kan jag bestämma själv när det är dags för sotning.

Lars Sjöberg på Räddningstjänsten Dala mitt säger att det är väldigt viktigt att man söker dispens innan man börjar sota. Om det skulle hända en olycka under sotningen är det inte säkert att man får full ersättning av försäkringsbolagen om man inte har fått tillstånd från Räddningstjänsten. Sedan är det viktigt att man har de rätta redskapen och att man är i fysisk form att klättra på tak.

Börje tror inte att det är någon större fara för att han ska ramla ner från taket, men lite höjdrädd är han och för säkerhets skull brukar han binda fast sig ordentligt när det är dags för sotning uppe på taket.

Lagen om skydd mot olyckor trädde i kraft redan den första januari 2004 och det är den som ger fastighetsägare möjlighet att själva få sota, men alternativet blev praktiskt möjligt i Dalarna runt det här årsskiftet.

Även om enskilda numera får sota själva är det fortfarande kommunen som har huvudansvaret för sotningen. Fastighetsägarna ska dokumentera sitt sotande och om de inte sköter sina åttaganden kan dispensen dras tillbaka.

Dessutom gör kommunens skorstensfejarmästare en brandskyddskontroll varannat år hemma hos de som har eget ansvar för sitt sotande. Den som ansöker om att få sota själv får vänta ungefär två veckor innan han eller hon får klartecken från Räddningstjänsten.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons