Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungligt världsarvsbesök

Annons

Det pågår en febril aktivitet i Falun. Guider ska utbildads, föreläsningar och kurser anordnas. Information om världsarvet ska ut i skolor, föreningsliv och in i kommunens alla förvaltningar och nämnder.

Kommunantikvarie Sven Olsson får förfrågningar om möjligheten till visningar av världsarvet från bussbolag, konferensarrangörer och riksmedia. En broschyr har tagits fram och tryckts i 7 000 exemplar, den har funnits tillgänglig i drygt en månad och nu finns det bara 600 kvar.

Intresset för världsarvet är större än vad Sven Olsson kunnat föreställa sig:

- Det är ett fantastiskt sug, säger han.

För att stilla något av nyfikenheten har kulturförvaltningen därför satt upp en liten skärmutställning på biblioteket. Här finns information och ett rikt bildmaterial om alla de områden som omfattas av världsarvet: trästaden, Sundbornsåns dalgång och Bergsgården-Österå, för att bara nämna några. Här finns också industrierna, hyttorna och bergsmansgårdarna - till exempel barockträdgården vid Gamla Staberg, som är öppen för besökare.

- Det är så här jag hoppas att vi ska kunna levandegöra världsarvet, genom att göra det mer besöksmöjligt, säger Sven Olsson.

Bland annat talar han om möjligheterna att öppna Hedens gård för intresserade besökare. Den är privatägd men trots det är gårdens miljö museal för både interiör och exteriör är genuint 1800-tal.

Mer läsning

Annons