Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungligt besök för Öresundssamarbete

Annons

De är redan kusiner, Sveriges kung Carl|XVI|Gustaf och Danmarks drottning Margrethe|II, men kommer gärna ännu lite närmare. När det svenska kungaparet och kronprinsessan Victoria välkomnas i Köpenhamn nu på morgonen startar ett tre dagars statsbesök med temat Öresundssamarbete.

Närheten får de kungliga känna av direkt. En rask tur över Öresund med det svenska örlogsfartyget Visborg, och vips, där är ju Danmark.

Kronprinsessan och danske kronprinsen Frederik ska göra en del egna utflykter och redan första dagen ensamma besöka en lantbrukshögskola och Danmarks idrottsförbund. De ska också inviga Örestads nya gymnasium och sedan tillsammans ta en promenad i det fria till det gigantiska shoppingcentrumet intill, där föräldraparen möter upp för en guidad visning.

Örestad, tre tågstationer från Öresundsbron, är en del av Köpenhamn som fullkomligt exploderar i nybyggd glas och betong och där företag flyttar in i högt tempo.

Så det blir här, i en sal på IT-universitetet, som arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin på torsdag skriver under sin överenskommelse med danska kollegan Claus Hjort Frederiksen om att fortsätta utreda hinder för gränspendlare.

Samtliga kungligheter är med och bevittnar händelsen vid det så kallade Öresundstinget, men några konkreta nya förslag blir det ändå inte, enligt Littorin.

Även socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, med särskilt ansvar för Nordenfrågor, är med vid både statsbesök och Öresundsting och ska träffa Danmarks socialminister Eva Kjer Hansen.

Det blir förstås också pompa och ståt, frasande siden och glittrande diadem. Drottning Margrethe och hennes make prins Henrik bjuder på galamiddag i Christiansborgs slott och det svenska kungaparet bjuder tillbaka _ men då som sig bör i ett Öresundssamarbete _ i Rådhuset i Malmö.

TT

Mer läsning

Annons