Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungligt besök för Öresundssamarbete

Annons

De är redan kusiner, Sveriges kung Carl|XVI|Gustaf och Danmarks drottning Margrethe|II, men kommer gärna ännu lite närmare. När det svenska kungaparet och kronprinsessan Victoria välkomnades i morse startar ett tre dagars statsbesök med temat Öresundssamarbete.

Strax före klockan tio anlände det svenska kungaparet och kronprinsessan Victoria till Toldboden alldeles i närheten av den lilla havsfrun och slottet Amalienborg i Köpenhamn.

De togs emot med inte mindre än 84 salutskott i blåsten och kylan. Danmarks drottning Margrethe välkomnade, klädd i vårens modefärg ljusgrått, färgsatt med en lila plym i hatten.

Tillsammans med kung Carl Gustaf hälsade hon på det kungliga livgardet, ifört klassisk mundering med vackra röda rockar, blåa byxor och björnskinnsmössor.

Kronprinsessan Victoria började genast prata med kronprins Frederik, rapporterar TT:s reporter på plats.

I mottagningskommittén fanns också statsminister Anders Fogh Rasmussen, transportminister Flemming Hansen, prins Henrik, prins Joachim, prinsessan Benedikte med maken prins Richard.

Besöket följs av ett stort och internationellt pressuppbåd, med bland andra medier från USA, Holland, Polen, Tyskland och Storbritannien. En del flaggviftande danskar och även en och annan svensk fanns också där.

Kungaföljet begav sig sedan mot slottet Fredensborg i norra Köpenhamn. Där bor kronprins Frederik med familj och det är alltså troligt att den svenska kungafamiljen får tillfälle att träffa det allra senaste tillskottet till det danska kungahuset, den lilla prinsessa som föddes i april.

Statsbesöket är det första officiella på 32 år. Men den svenska kungafamiljen har varit på många familje- och släktfester i Danmark.

TT

Mer läsning

Annons