Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungliga rashundar

Annons

I Sverige finns endast ett tjugotal hundar av rasen varav två av dem i Yttersätra, Stora Skedvi, hos familjen Richaud. Det antas att de ursprungliga faraohundarna dog ut med faraonerna men att rasen dessförinnan exporterats.

Vi har hälsat på hemma hos Marie och Hans Richaud i Yttersätra och möts av några hundskall och fyra nyfikna ögon.

- De jagar med ögonen och ska alltid upp i fönstret så fort det kommer en bil, säger Marie.

Jag får lära mig att rasen har bevarat sitt ursprungliga utseende på isolerade platser kring Medelhavet. Flera raser som numera betraktas som nationalraser visar stora likheter med faraonernas jakthundar och antas därför ha sitt ursprung i Egypten.

- Det är en utmärkt familjehund. De är snälla och nyfikna och vi trivs utmärkt med dem, säger Marie som tillsammans med maken Hans beundrar rasen.

Nisse och Ragnar heter de två Ibiza-hundar som paret har hemma i dag. Ragnar är den äldste, (elva år) och därmed den smartaste av dem. Namnet Ragnar har han fått för sin raggiga päls.

- Det var när vi skulle byta ut hunden Lisa som var fjorton år som vi fick kontakt med en kennel i Svärdsjö, ägd av Annika Kroon som vi kunde köpa Ragnar, säger Marie.

Ibizahunden har funnits i Sverige sedan 60-talet men det finns bara ett tjugotal hundar kvar. Den finns som korthårig, strävhårig och långhårig och antas ha bidragit till utvecklingen av vinthundar. Det är den "kattlika" noblessen som uppskattas av rasvännerna.

Nisse har rödaktiga ögon precis som pälsen och kan nog förväxlas med en räv vid ett hastigt påseende. Både Ragnar och Nisse kan tyckas vara magra men det ska de vara enligt rasstandard. Det är bara att kolla hur Faraos hundar såg ut.

Hemma i hallen i Yttersätra trängs mängder av fina priser som Ragnar och Nisse har tagit hem.

- Ragnar har tidigare tagit hem många priser men nu börjar Nisse komma i gång. För två helger sedan var vi på utställning i Stockholm där Nisse blev bäst i rasen, rörelse och best in show, säger Marie.

Fotnot: För den som vill veta mer om Ibizahunden kan se SPIK:s hemsida: www.SPIK.lya.nu (SPIK står för Sveriges Podenco Ibicenco Klubb)

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons