Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunglig sängleverantör

Annons

I ett anspråkslöst litet snickeri i Nordåker trollar han fram stolar, bord, sängar, skåp och mycket annat av en klass som slår det mesta.

Med tanke på hantverksskickligheten borde han kanske kallas Per Snickare. Han lärde sig finsnickeri av mästaren Anders Berglund och tog för snart 22 år sedan över Nordåkersfabriken, som år 1930 startades av Nils Hansson.

Under åren har Per Målare gjort sig ett känt namn och gör arbeten inte enbart åt statliga institutioner. Loa Falkman tillhör de kändisar som har möbler som specialtillverkats i Gagnef. Per tar även åt sig renoveringar av trädetaljer i gamla bilar och han tillverkar exklusiva högtalare.

Man får lätt intrycket att Per Målare under sina år som finsnickare har gjort sig en förmögenhet och att han snart kan dra sig tillbaka som en välbärgad man.

Men han är rik på ett annat sätt: Han trivs med sitt jobb. Han tjänar sämre än de flesta.

- Snittet ligger kanske på 10 000 kronor netto per månad. Men vi är två i familjen som jobbar, så vi klarar oss. Det viktigaste är att trivas och tycka om det man gör. Skulle jag göra något annat skulle jag sakna det skapande arbetet, berättar han.

Per arbetar ensam och har gjort så under alla de 22 åren. Men han kanske så småningom får sällskap.

- Yngste sonen Johan går en träteknisk utbildning i Leksand. Det kan tänkas att han så småningom börjar här, eller kanske tar över, säger han.

Basen för verksamheten består av tillverkning av kilramar till tavlor och beställningar kommer från både konservatorer och konstnärer. Den största kilramen han tillverkat sitter nu bakom Carl Larssons Midvinterblot.

Bland furu, mahogny, bok, lönn, ask, ek och björk växer Pers egna konstverk fram. På frågan om det inte känns svårt att tvingas lämna ifrån sig allt som han lagt ned sin själ i, svarar han utan tvekan:

- Det är inget konstigt med det. Jag har vant mig.

Han har maskiner som klarar det mesta, men han saknar en CNC-fräs. I stället skär han med säker hand ut detaljerna.

- Det är ett hantverk jag sysslar med, det är inte fråga om annat, säger han.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons