Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunglig brofest i Dala Husby

Annons

Regntunga skyar hängde över Husby när konungen anlände i bilkortege till Husby. Han färdades i sin egen Volvo PV 60 från 1946.

- Bilen är årsbarn med ers majestät, sade chauffören Boo Brasta.

Enligt uppgift var detta första gången som konungen färdades i bilens baksäte.

Den förra bron invigdes 1928, då var inte kung Carl XVI Gustaf på plats, det var dock en av hedersgästerna, Sigrid Oljans.

- Jag var åtta år då och var på besök hos bekanta i Smedby. När jag blev äldre gifte jag in mig i Husby och har bott här i 50 år nu. Det är verkligen en stor ära att få vara med här nu och att få träffa konungen.

- Broar är viktiga. De förenar människor och har ett stort värde, ekonomiskt, historiskt och kulturellt, sade konungen.

Den nya bron är både bredare och längre än den gamla. Bygget, som kostat 143 miljoner kronor, är åtta meter brett, inklusive gångbana, och 172 meter långt.

Vägverket och länsstyrelsen enades om att bygga en bro som liknade den gamla, allt för att bevara det kulturhistoriska värdet. Att bygga nytt enligt den gamla modellen anses som svårt och byggentreprenören Peab fick mycket beröm.

Alla var överens om att bron betyder mycket för utvecklingen i Husby. Därför fick den kommande generationen, eleverna i Smedby skola, bli de första som passerade bron.

Raymond Björling bjöd på skönsång, bland annat Bridge over troubled water.

Omkring 400 personer bevittnade invigningen - betydligt färre än arrangörerna räknat med.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons