Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungen släppte loss ett lodjur

Annons

Kung Carl XVI Gustaf och Falukonstnären Lennart Sand stod i centrum när det nybyggda besökscentret invigdes på måndagen.

Under högtidliga former avtäckte kungen den bronsskulptur, som från och med nu välkomnar alla besökare till Rovdjurscentret.

Mannen bakom skulpturen är Lennart Sand, som under våren låtit det storslagna lodjuret växa fram i Byngsbodarna mellan Sågmyra och Insjön.

- Vi vill på ett lättsamt sätt nå ut till den breda allmänheten och informera om rovdjuren och deras relation till oss människor, förklarar projektledaren Tomas Frisk.

Med ökade kunskaper hoppas De 5 stora kunna bidra till en förbättrad dialog mellan olika intressenter i rovdjursfrågor. I uppbyggnadsarbetet har det också hela tiden varit högsta prioritet att förhålla sig opartisk i olika sakfrågor.

- Vi har inte blundat för problemen med rovdjuren, men ändå försökt lyfta fram de positiva värden de för med sig, säger projektledaren.

Rovdjurscentret satsar brett med björnexkursioner, föredrag och barnaktiviteter. Förutom till allmänheten vänder man sig också till företag, föreningar och grupper för guidade visningar.

- Vi satsar också stort på barn och ungdomar, som i vår Rovdjursskola får använda vår toppmoderna lektionssal för att lära sig mer om de stora rovdjuren, berättar Tomas Frisk.

Allt med förhoppning att utifrån rovdjursdebatten kunna stimulera eleverna att ifrågasätta och fundera kring begrepp som rädsla, demokrati, värderingar och konflikthantering.

Det nyinvigda besökscentret i Järvsö är Rovdjurscentret De 5 Storas fasta punkt. Projektet löper på tre år och har en budget på 40 miljoner kronor med EU och Naturvårdsverket som huvudfinansiärer. Hittills har De 5 stora främst varit aktivt på nätet med 25 000 unika besökare per månad och utställningen Oss rovdjur emellan på turné i landet.

Bakom Rovdjurscentret står alla stora intresseorganisationer som berörs av rovdjuren. I detaljfrågor skiljer de sig åt men alla är överens om att det ska finnas rovdjur och att ökad information om rovdjuren behövs.

Den kan nu alla nyfikna, arga, oroliga, tvärsäkra, berörda och upprörda få i Järvsö!

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons